Гърция оценява щетите след вчерашното земетресение

https://www.24chasa.bg/novini/article/9575499 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Инженери оценяват днес щетите след вчерашното земетресение с магнитуд 6,3 в централната част на страната, при което 11 души бяха ранени, съобщава АФП.

Десетки жители на селата Месохори и Дамаси на около 240 километра северно от Атина, прекараха нощта извън домовете си, като много от тях спаха в колите си, предава БТА.

Повечето хора бяха настанени в палатки на стадион, както и в пет хотела в градовете Трикала и Лариса, според отговорни представители на службата за гражданска защита.

На 11 души бе оказана медицинска помощ заради леки наранявания, посочиха за АФП от медицинската служба.

В Лариса мъж на 55 години все още е в болница, след като получил наранявания на главата от паднали материали по време на труса.

Някои жители и днес бяха в шок след земетресението - най-силното от векове в този район на континетална Гърция, където се намира голям геоложки разлом.

Екипи инспектират къщите, училищата, които останаха затворени днес от съображения за безопасност, болниците и други обществени сгради в пострадалия район.

Снощи бяха регистрирани няколко вторични труса, най-силният от които с магнитурд 5,2.

Много хора бяха извадени от развалините на рухнали сгради, включително възрастен мъж инвалид, чиято къща в Месохори се е срутила. Шейсет и три деца са били евакуирани от стара училищна сграда в Дамаси.

Над 300 къщи, много от които каменни и на повече от 60 години, са претърпели сериозни щети, според държавната телевизия ЕРТ.

Местната компания за водоснабдяване призова жителите да не пият вода от чешмата заради проблеми във водопроводната инсталация.

Четири църкви, едната от които от 17 век, са претърпели щети в резултата на земетресението, като две от тях са сериозно засегнати, според министерството на културата.