Мигрантският лагер Мория на о-в Лесбос няма да бъде възстановен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9575613 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи днес, че на мястото на злополучния мигрантски лагер Мория на остров Лесбос ще бъде устроен парк, предаде ДПА.

На среща с кметовете на гръцките острови, които приемат мигранти, Мицотакис каза, че временният лагер Кара Тепе, използван, след като пожар изпепели Мория през 2020 г., също ще бъде премахнат. Въпреки временния си характер Кара Тепе все пак е много по-добър, отколкото беше Мория, каза Мицотакис, предаде БТА. 

Премиерът съобщи, че с финансова помощ от Европейския съюз ще бъде построен един съвсем нов приемен център за мигранти на ново място на остров Лесбос.

Жителите на Лесбос, Самос, Хиос, Кос и Лерос през последните пет години трябваше да се справят с големия наплив на мигранти, пристигащи с лодки от Турция. Почти през цялото време мигрантските лагери на островите са пренаселени.

Лагерът Мория на Лесбос беше почти напълно унищожен при пожар миналия септември, когато в него живееха около 12 500 бежанци и мигранти.

Във временния лагер Кара Тепе в момента има по-малко от 7000 души, а максималният му капацитет е 10 000.

Хуманитарни организации казват, че условията във временния лагер са много под минималните стандарти.

По данни на гръцкото министерство за защита на гражданите в момента на островите в Егейско море живеят общо около 15 000 бежанци и мигранти.