Христо Терзийски - кюстендилски водещ математик, на когото България повери сигурността си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9575731 www.24chasa.bg
Христо Терзийски (вдясно) с префекта на полицията на Париж Мишел Делпуеш

Христо Терзийски поема първата си глътка въздух, в родилното отделение на кюстендилската болница няколко часа след бъдещата си съпруга! В родното си с. Слокощица е живял до 18-тата си година. В момента е на 52 години, семеен, с едно дете. Випусник е на Математическата гимназия в родния си град, а после завършва Техническия университет в София. През 1992 г. се завръща в родното място и постъпва в горското в Кюстендил.

Професионалната му кариера в МВР започва през 1996 г. като преминава последователно през различни длъжности: в сектор "Криминална полиция" на 06 РУ- СДВР, в сектор "Наркотици" на СДВР, началник на група в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР, началник на сектор "Наркотици" в СДВР, зам.-началник на отдел "Криминална полиция" в СДВР. През месец септември 2009 г. е назначен на длъжност заместник-директор на СДВР, а от февруари 2015 година е назначен на длъжност директор на Главна дирекция „Национална полиция”.

Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международната правоприлагаща академия ILEA през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, САЩ. Избран е за министър на вътрешните работи на 24 юли 2020 г. от 44-ото Народно събрание.

Листата на коалицията ГЕРБ-СДС в МИР - Кюстендил, е от малкото, в които доминират местни жители и експерти, биографично свързани с региона. Тази листа олицетворява доверието на ГЕРБ към кюстендилци и техните възможности. Христо Терзийски е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Кюстендил. Хората от града са горди, че интересите им ще бъдат представлявани от човека, на когото Европа повери охраната на външните си граници. И споделят колко важно е да си близък духом до местните хора, да си живял с тях, да си един от тях. Само тогава те ти вярват и подкрепят, а успехите не закъсняват.

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов не крие вълнението си, когато говори за водача на листата. Той споделя: “Имахме шанса и двамата с г-н Христо Терзийски да сме завършили един випуск на местната Математическа гимназия. Този випуск даде много качествени хора, всички знаем какво е нивото на образование в това учебно заведение. Фактът, че кариерата на Терзийски премина от най-ниското до най-високото стъпало в МВР, недвусмислено доказва качествата му. Най-важното е, че той

никога не е забравял

Кюстендил

заедно със съпругата си, която също е наша съученичка. Той носи в сърцето си родния край. Не можем да мечтаем за по-отдаден човек начело на нашата депутатска листа”.

Терзийски пък си спомня, че

в гимназията се

запалил по рока

“Деляхме се на фенове на AC/DC и на Scorpions. Аз бях от първите", връща лентата той. След училище той и компанията му, с която са близки и до днес, често сядали зад киното в Кюстендил. Ритали и гледали филми след часовете. Всяко лято след 8-и клас с приятели ходели на палатка на р. Струма. Родители ги оставяли с кола и ги прибирали след седмица. Зимите пък ходели на хижа в Паничище. По заръка на един от родителите съдържателят следял да са по леглата в 22,30 ч. “На нас обаче той много ни приличаше на Бон Скот, първия вокалист на AC/DC, и го кръстихме така. Предупреждавахме се, че Бон Скот идва, пазехме поведение 30 минути, докато той заспи, и пак почвахме”, смее се Терзийски.

Понякога с приятелите му карали моторите на дядо му - най-добрия ковач в Слокощица. Возели се по поляните. При инцидент Терзийски си счупил ръката. “Приятелите ми пишеха всякакви неща на гипса, а преди да се прибера, ги триех с шкурка”, спомня си кандидат-депутатът.

Кметът на община Кюстендил е доволен, че през последните два месеца в региона

са решени проблеми,

тежащи от 7-8 г.

Всички застрашени храмове в община Кюстендил получават средства за ремонт. Това са катедралният храм “Успение Богородично”, храмът “Свети Димитър”, а и старата черква “Свети Мина” също ще отвори врати. Ще се ремонтира и манастирът “Свети Лука”, както и джамията, от която сега при силен вятър падат тухли от кубето. В момента, в който е сезиран Терзийски като председател на комисията по бедствия и аварии, той прави невъзможното да организира всички институционални ресурси, за да помогне. Вече е факт постановлението на Министерски съвет, с което са отпуснати над 2,5 млн. лв., за да бъде запазено културно - религиозното наследство и да бъдат предпазени хората от инциденти в рушащите се храмове. Много бе направено и за сигурността в малките населени места при това в контекста на предстоящите решения за националната и европейска сигурност. Кюстендилци бързо разбраха какво е да имаш “свой” представител в правителството, който взема присърце местните проблеми.

 Парламентарни избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.