Софийският и Медицинският университет в София напред в световна класация

https://www.24chasa.bg/novini/article/9576126 www.24chasa.bg

Ректори искат и други висши училища да може да се включат
в престижни рейтинги

Софийският университет и Медицинският университет в София бележат сериозен напредък в тазгодишната класация на световните университети, изготвена от специализирания в областта на висшето образование изследователски институт “Куакуарели Симъндс” (QS).

В 11-ото издание Софийският университет “Св. Климент Охридски” е на 551-о място, а Медицинският университет-София, се нарежда на 601-а позиция. Миналата година двата наши елитни университета бяха поставени съответно на 600-о и 650-о място.

Масачузетският

технологичен

институт и

“Харвард”

заемат

първо място

в тазгодишната класация на световните университети.

Класацията на “Куакуарели Симъндс” предоставя независим сравнителен анализ за представянето на 13 883 университетски програми в 1440 университета в 85 държави, включващи 51 академични дисциплини и 5 широки факултетски области.

Престижната неправителствена организация URAP (University Ranking by Academic Performance), позиционирана в Института по информатика на Средноизточния технически университет в Анкара,

поставя

Медицинския

университет

в София на

1-о място

в България

и на 1305-о място в световната класация по академично представяне, съобщиха от висшето училище. Над 3000 висши учебни институции от целия свят в 61 тематични области са включени в настоящото издание на класацията, като от България участват пет университета.

Глобалната URAP ранкинг класация подрежда университетите спрямо тяхното академично представяне, което включва проследяване на редица библиометрични показатели: индекс публикации, количество и качество на публикациите, международна колаборация в общи публикации, Research impact, научен принос и др.

“Софийският университет традиционно е сред първите 1000 университета в света според трите най-известни международни класации. Спрямо броя на оценяваните университети това обикновено означава сред първите 4 процента. От няколко години убеждавам българското общество, че нашата цел трябва да бъде Софийският университет да бъде сред първите 500, а в първите 1000 да влязат още няколко български висши училища. Поредната класация на QS е

втората, в която

се издигаме

сериозно и която

ни доближава

до целта,

като поставя два български университета близо до първите 500”, коментира за “24 часа” ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

От ръководството на МУ-София, казаха, че приемат с гордост включването на университета на 601-о място в престижната класация 2021 QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS по тематични области, защото това е признание за постиженията ни в областта на образованието по медицина.

Ръстът в трите основни критерия е допринесъл за класирането на нашето учебно заведение в световната топлиста на университетите, разработвана от института “Куакуарели Симъндс” (QS) - това са

академична

репутация,

брой цитирания

и H-индекс

Тежестта на критериите е съответно 40%, 25% и 25%.

“Друго свързано високо постижение, което нашият университет отчита тази година, е присъствието ни в регионалната класация на института, която е за университети от Източна Европа и Централна Азия. Там през 2020 г. Медицинският университет в София се класира на 158-о място, а тази година скочи със 7 позиции нагоре - на 151-о място. Това допълнително потвърждава положителното развитие на научната и образователна дейност в университета”, допълниха от медицинското висше училище с ректор акад. Лъчезар Трайков.

Класацията на изследователски институт “Куакуарели Симъндс” е една от най-престижните в света. За 2021 г. Масачузетският технологичен институт (МИТ) е най-добрият в света, следван от университета в Станфорд и Харвардския университет. В същото време по лидерски позиции в отделни специалности МИТ и “Харвард” са начело, като всеки от тях е на първо място в по 12 специалности. (24часа)

Швейцарски институт

най-добър в Европа

“Куакуарели Симъндс” сравнява в класацията си представянето на университетски програми в 5 широки области - изкуство и хуманитарни науки (11 специалности), инженерни науки и технологии (7 специалности), науки за живота и медицина (9 специалности), природни науки (9 специалности) и социални науки и мениджмънт (15 специалности).

При подреждането са използвани 4 основни критерия - академична репутация, репутация като работодател, научни цитати в статии и Х-индекс, който измерва продуктивността и влиянието на изследванията на учените от съответния университет. В първата десетка са още Калифорнийският технологичен институт, университетът в Оксфорд, Швейцарският федерален институт по технологии, университетът в Кеймбридж, Имперският лондонски колеж, университетът в Чикаго и Лондонският университетски колеж. Целта на класацията е да ориентира студентите не само кои са най-елитните университети в света, но и кои са водещи по различни специалности.

Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих е най-добрият сред университетите от континентална Европа, а бизнес обучението в страната е сред водещите в света.

Висшето образование във Великобритания продължава да поддържа силни позиции - 13 от 51 списъка по специалности се оглавяват от британски университети, като “Оксфорд” е №1 в пет от тях.

Русия и Китай са отчели най-добрите си представяния досега. Рекорден брой китайски университетски програми са класирани сред първите 50, а рекорден брой руски са се наредили сред първите 20. Университетът “Цинхуа” в Пекин е на 15-о място в общото подреждане и изпреварва “Йейл” (17-и).

Най-доброто висше учебно заведение в Азия е Националният университет на Сингапур, който е на 11-а позиция в глобалното подреждане. На 13-о място, веднага след Принстън, е още един сингапурски университет - технологичният в Нанян. (24часа)