ЕС започва оценка на руската ваксина (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9576191 www.24chasa.bg
Медицинска работничка поставя ваксина "Спутник V" в село в Ставрополска област. СНИМКА: РОЙТЕРС

Засега няма да се сключва споразумение за доставка

Европейската комисия засега не води преговори за сключване на предварително споразумение за доставка на руската ваксина “Спутник V”. Това съобщи говорител на комисията, след като Европейската агенция по лекарствата обяви преди това, че започва оценка на руския препарат, свързана пряко с осигуряването на достъп до пазара на ЕС.

“Ако комисията съвместно с държавите от ЕС реши да включи тази ваксина в европейския стратегически списък, ще съобщим. Засега няма такива разговори”, заяви говорителят.

Въпросът за оценката на руската ваксина в ЕС излезе на дневен ред, след като Унгария договори индивидуално дози от нея, а Словакия я последва. В случая със Словакия това доведе до голям политически скандал, тъй като се оказа, че премиерът Игор Матович е поръчал 2 млн. дози от “Спутник V”, без да се консултира с коалиционните си партньори. Президентката Зузана Чапутова също изрази недоволство от решението.

Германия пък стана поредната страна след Франция и Белгия, която разшири приложението на ваксината на “АстраЗенека” и за хора над 65 г. Освен това канцлерката Ангела Меркел и премиерите на 16-те федерални провинции са решили да увеличат интервала между първата и втората доза на ваксините, когато това е възможно, за да бъдат имунизирани повече хора, предаде Ройтерс. В същото време локдаунът в Германия бе удължен до 28 март, но някои мерки постепенно ще бъдат облекчени. Книжарниците, магазините за строителни материали и цветя ще отворят още в понеделник, 8 март.

СЗО се въздържа да препоръча въвеждането на ваксинационни паспорти. Стана ясно също, че европейският сертификат, наричан цифров зелен пропуск, едва ли ще е готов до лятото. Причината е, че трябва да се отстранят много проблеми, свързани с основните права, дискриминацията, опазването на личната информация, технологичния достъп и фалшификациите, обяснява “Евронюз”.

Гърция също връща за пореден път строгите мерки. В столицата Атина затварят училищата, нехранителните магазините, а за храна ще се ходи до 2 км от дома.

Болниците в Чехия са препълнени и страната се обърна за помощ към европейските си партньори да поемат част от болните. Германия е предложила 19 легла, а Швейцария - 20. Водят се разговори с Полша за 200 легла. Над 8000 души в Чехия се нуждаят от хоспитализация.

Словения съобщи за 7 случая на нигерийския вариант на коронавируса, за който се смята, че не се влияе от ваксините.