Радев: Бих искал държавата да подкрепя повече своя бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/9576298 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Прессекретариат на държавния глава

Държавният глава и вицепрезидентът връчиха награди „Златна мартеница“ на успешни български компании

Бих искал да видя българската държава много по-подкрепяща своя бизнес с възможност за достъп до финансови ресурси, с навременна, гъвкава и безвъзмездна помощ, която да направи малкия и среден бизнес по-конкурентоспособен в кризата. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията по връчването на годишните награди „Златна мартеница“ за принос към българския бизнес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът подчерта, че държавата трябва да помага на българския бизнес и като гарантира по-бързи процеси на дигитализация, като снема административна тежест и най-вече като инвестира в човешки капитал. По думите на държавния глава, за да имаме силна икономика с висок, устойчив темп на развитие и да догоним другите държави в Европейския съюз, то подкрепата и средата за българския бизнес трябва да бъде променена решително. „Българският предприемач и производител продължават да стоят устойчиво на много пазари, най-вече благодарение на силния предприемачески дух и много големи усилия и иновативност“, подчерта президентът. Затова по думите му е необходимо и огромните средства, които ще постъпят в страната ни в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат изхарчени при ясна, обоснована, публична методика, която към момента няма.

„В началото на пандемията, когато наблюдавахме масово затваряне на граници, срив на доставки и производства, тогава българският производител на стоки и услуги, българските животновъди и земеделци не ни разочароваха“, припомни президентът и посочи, че държавата трябва да подкрепя приоритетно българския производител. По думите му пандемията е внесла редица катаклизми, но създава и възможности, защото в момента протича мащабно преразпределение на световната инвестиционна, производствена и търговска карта. „Дебатът, който водим от десетилетия, в момента се води в много други държави, а именно доколко държавата да присъства в икономиката като регулатор и разпределител на обществен ресурс“, отбеляза Румен Радев като допълни, че българският бизнес в момента, както и неговият сроден бизнес по сектори и производство в други държави, зависи много от действията на държавата.

Президентът посочи още, че очаква страната ни да бъде на висотата на настойчивостта и иновативността на българските производители. Според него този дебат трябва да бъде воден устойчиво и неуморно, докато бъде постигнат реален прогрес. Държавният глава допълни, че този прогрес се измерва в световно утвърдени класации за корупция, за свобода на медиите и за правене на бизнес, които определят отношението и на инвеститорите, и на световните финансови пазари към нашата страна.

Президентът Радев връчи годишна награда „Златна мартеница“ на успешно българско предприятие, специализирано в птицевъдството, която изнася както на българския пазар, така и в 25 държави в Европа. Отличие връчи и вицепрезидентът на утвърдило се на пазара предприятие, завоювало доверието на своите клиенти компания "Котлостроенв" АД. Илияна Йотова изрази надежда всички тези предприятия, както и много други, да намерят своето място в Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Организатор на „Златна мартеница“ е сдружението „Произведено в България – Съюз на малкия и среден бизнес". Отличията за българските производители бяха връчени за 27-а поредна година.