Лидерът на италианската Демократическа партия Дзингарети се оттегли от поста си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9576428 www.24chasa.bg
Никола Дзингарети СНИМКА: Wikipedia

Никола Дзингарети, лидер на италианската левоцентристка Демократическа партия, обяви днес, че се оттегля от поста си, защото изпитва срам от противоборствата вътре в партията, предаде Ройтерс.

Демократическата партия е една от най-големите партии, подкрепящи правителството на националното единство, оглавено от бившия ръководител на Европейската централна банка Марио Драги. Правителството разполага с широко парламентарно мнозинство и оцеляването му не зависи от подкрепата на една-единствена партия, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това противоборствата в Демократическата партия създават нов елемент на нестабилност на италианския политически пейзаж.

"Изпитвам срам, че в Демократическата партия в продължение на 20 дни хората говорят само за постове и партийни избори, като в същото време Италия се сблъсква с трета вълна на ковид", написа Дзингарети във Фейсбук.

Партийният лидер бе разкритикуван от опонентите си, че обвърза съдбата на Демократическата партия с тази на антисистемното Движение "Пет звезди", като се коалира с него в рамките на миналото правителство.

Дзингарети бе критикуван и за това, че не е гарантирал назначаването на жени от Демократическата партия за министри в правителството на Драги.

Демократическата партия е известна с вътрешните си разделения и от 2007 г. смени осем партийни лидери.