Жаир Болсонаро към бразилците: Спрете да хленчите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9576484 www.24chasa.bg
Жаир Болсонаро СНИМКА: Ройтерс

След два поредни дни на рекорден брой смъртни случаи на хора с COVID-19 в Бразилия, президентът Жаир Болсонаро каза днес на бразилците да спрат да хленчат и да продължат напред, предаде Ройтерс.

Бразилия е на второ място в света по брой смъртни случаи през миналата година след САЩ. Но докато в САЩ има стихване на заразата, Бразилия е в най-тежката си фаза от началото на епидемията, а болничната система е пред колапс, предаде БТА. 

"Стига врява и хленчене. Колко още ще продължи това циврене", попита Болсонаро. "Колко още ще си седите у дома и ще затваряте всичко? Никой повече не може да търпи това. Тъжим за смъртните случаи, но имаме нужда от решение", добави той.

Президентът направи това изявление при откриването на железопътен участък в щата Гояс, предаде Франс прес.

Рио Де Жанейро стана днес поредният голям град, намалил работното време на ресторантите и баровете до 17 часа, наложил забрана за амбулантна търговия по плажовете и забрана хората да излизат навън от 23 до 5 часа.

Особено тревожна за здравните власти е появата на нов вариант на короанвируса от района на Амазония, който изглежда по-заразен и по-възможно да предизвика повторна инфекция на хора, които вече са преболедували COVID-19.