Връщат YouTube канала на Тръмп, когато рискът от насилие намалее достатъчно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9576990 www.24chasa.bg
Бившият американски президент Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Каналът на Доналд Тръмп в ЮТюб, който беше блокиран на 7 януари, ще може да възобнови работа, когато рискът от насилие спадне достатъчно, заяви ръководителката на видеослужбата на Гугъл Сюзан Войчицки близо два месеца след нахлуването на радикални привърженици на Тръмп в Конгреса на САЩ, предаде Франс прес.

"Искам да потвърдя, че ще отменим замразяването на канала на Доналд Тръмп, когато преценим, че рискът от насилие е намалял", каза тя в интервю за Атлантическия съвет.

След смъртоносното нападение над Капитолия бившият президент на САЩ беше баннат от големите платформи за подстрекаване на свои поддръжници към насилие.

Туитър го е блокирал доживот, а Фейсбук замрази участието му безсрочно, но надзорният му съвет ще се произнесе за евентуално завръщане на милиардера републиканец, предаде БТА. 

"Предвид вчерашните предупреждения на полицията на Капитолия за потенциално нападение днес, смятам, че е достатъчно ясно, че продължава да има висок риск от насилие", каза Войчицки. Вчера мерките за сигурност в Капитолия бяха повишени след съобщение, че въоръжена милиция иска да нападне сградата на Конгреса.

Доналд Тръмп месеци наред се опитваше да дискредитира президентските избори, като твърдеше, че ще има, а след вота, че е имало, масови измами. В неделя, в първата си реч след напускането на Белия дом, пред участниците в Конференцията за консервативно политическо действие в Орландо, Флорида той все така не призна изборното си поражение и намекна, че може пак да се кандидатира през 2024 г.

ЮТюб ще се опира на полицейските доклади, за да прецени дали да допусне Тръмп отново в канала му.

"Когато каналът му бъде отново активен, ще разгледаме съдържанието, за да видим дали то нарушава нашите правила за насилието и спазването на честността на изборите", каза Войчицки.

Съгласно правилата на платформата, канал, който получи три предупреждения за по-малко от 90 дни, се закрива окончателно.