Борисов в храма в Шипка: Има ли вяра - има народ, морал и бъдеще (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9577503 www.24chasa.bg

Премиерът Бойко Борисов се включи на живо от храма в град Шипка в страницата си във фейсбук. С него е министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

Кубетата на Храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка вече сияят с ново осветление, монтирано от община Казанлък. Обновлението бе приветствано лично от Старозагорският митрополит Киприан, който припомни, че жестът на общината идва в навечерието на 120-годишнината от освещаването на храма през септември 1902 година.

„До 100 милиарда евро ще вдигнем БВП през следващите 4 години и ще постигнем поне 2000 лева средна работна заплата. Убеден съм в това, което правим - ще продължим и санирането, но на първо място с изграждането и ремонта на църквите, манастирите и джамиите. Защото има ли вяра, има народ, морал, има и бъдеще“, каза Борисов. 

"Има ли вяра - има народ, морал, има и бъдеще. За радост все повече хора се обръщат към църквата, посещават неделните училища", допълни премиерът.

Лесно се говори един път в годината /на 3 март/, а десетилетия наред /храмът/ е бил в окаяно положение и никой не го е направил, коментира премиерът. Той допълни, че ще бъдат предвидени и средства за обновяване на другото крило на храма.

Борисов заяви, че ще продължи подкрепата на държавата за опазване на религиозните паметници - църкви, манастири и джамии.

Той коментира, че разчетите показват, че следващите четири години БВП може да бъде увеличен до 196 млрд. лева и напомни, че заради коронавируса има известно забавяне в икономиката, като изтъкна, че с ваксинирането този процес ще бъде преодолян. Ще постигнем поне две хиляди лева средната заплата и нагоре, ще продължим и санирането - на първо място - църквите, манастирите и джамиите, допълни премиерът.

Борисов в храма в Шипка: Има ли вяра - има народ, морал и бъдеще (Видео)

Премиерът бе удостоен с благодарствен знак за спомоществователство за възстановяването на камбанарията на храм-паметника.

След посещението в храма Борисов разговаря с хора от града и инспектира и ремонта на местното читалище.

"Институциите са такива в момента, че пожелаваха честит национален празник от война до най-добри приятелски съседски отношения", каза Борисов. 

650 000 лв. сме отпуснали през последните години за изграждане на велоалеи на територията на община Казанлък. С още 2 млн. лв. европейско финансиране ще се направи велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, която се явява продължение на съществуващото трасе между Казанлък и Крън, каза още Борисов.  Дължината на велосипедната алея е близо 7 км. Тук е едно от най-красивите места на страната и трябваше да осигурим безопасни условия на всички колоездачи, коментира Борисов и допълва, че освен за велоалеи, продължават и инвестициите в антикризисни мерки в района.

Само през последните 4 години 1066 микро-, малки и средни компании в района сме подкрепили със 73 млн. лева, изтъква премиерът. По програмата за безлихвено кредитиране на физически лица 6,2 млн. лв. са достигнали до 1423 души. По оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" продължава и подкрепата по отворената вече за разплащане процедура за средни предприятия. По нея 80 компании от област Стара Загора ще получат 11 млн. лв.

С осигурените от правителството над 100 000 лв. се ремонтира НЧ "Светлина 1861" в град Шипка, посочва още премиерът. Дейностите включват укрепване на сградата, както и ремонт на покрива. "Преди да отпуснем средствата миналата година, културната институция се е рушала в продължение на 30 години. А опонентите ни твърдят, че при нас имало разруха? Никога не са ни изненадвали провокациите им. Когато нищо никога не си построил, друго не ти остава", коментира министър-председателят.