Депутатите отхвърлиха незабавни преговори за руската ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9577526 www.24chasa.bg
Председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова СНИМКА: Велислав Николов

Приеха консултации с ЕК за внос на ваксини, одобрени извън ЕС

Остри реплики си размениха Корнелия Нинова и Даниела Дариткова

Спорът продължи близо два часа и половина в последния работен ден на парламента

Депутатите не пожелаха правителството да започне самостоятелни преговори за закупуване и внасяне на руската ваксина "Спутник V", каквото беше искането на БСП. Вместо това те одобриха поправката на здравната комисия по предложението, която задължава Министерския съвет да "предприеме всички необходими действия за провеждане на своевременни консултации с ЕК с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, които са получили разрешение за употреба извън ЕС".

Дебатите в последния работен ден за парламента преминаха разгорещено и продължиха близо два часа и половина. Спорът бе около това чие предложение да бъде гласувано - това на БСП с конкретно искане за руската ваксина, или това на здравната комисия, което не посочва марка. Стигна се и до обвинения в лобизъм и идеи да започнем да внасяме и китайската ваксина. Основните аргументи на ГЕРБ бяха, че българското законодателство не позволява да се вземат решения за одобряване на ваксини, без те да са минали първо пред европейската лекарствена служба (ЕМА).

"БСП направихме това предложение, с което да възложим на МС всички действия, за да осигури от руската ваксина. Първата причина е, че правителство на Борисов се провали във ваксинационния план. Правителството плати за 13 млн. ваксини половин милиард лева, а ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които приоритетно трябва да бъдат ваксинирани. И го отмени със „зелени коридори“. Хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма", каза председателката на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова. 

Тя посочи като провал освен зелените коридори за ваксинация и липсата на ваксини към личните лекари. "Искаме да осигурим свободен избор на гражданите с всички възможности за ваксина. Защото ускоряването на ваксинационния процес ще доведе до отварянето на мерките, гарантиране на здравето на хората, възстановяването на икономиката и на социалния живот в България. ГЕРБ отказват да ни подкрепят, пречело законодателството", каза още Нинова и се обърна към управляващите: Сменяли сте закони по над два пъти в рамките на 24 часа. Кодекса за социално осигуряване 31 пъти сте го променяли в последните 4 г."

Тя попита дали германското, австрийското и унгарското правителство са действали лобистки, след като са влезли в преговори за покупка на "Спутник V". Те не се крият от страх зад гърба на европейските институции. Вие отказвате, защото вече договорихте и платихте за ваксини. Изчерпали сте парите и се страхувате от носенето на отговорност", добави председателката на левицата. Тя попита дали е вярно, че представител на ГЕРБ в европарламента е тясно свързан с представител на вносителя на една от ваксините. Нинова предупреди, че ако БСП бъде избрана като първа политическа сила, ще осигури свободен достъп на хората до всички ваксини и ще започне преговори за внос на руската ваксина.

"О, знаете ли?! Има депутати от БСП, женени за руски граждани и гражданки", иронизира въпроса за лобизма зам.председателят на парламента Валери Симеонов. Председателката на здравната комисия Даниела Дариткова пък обвини червените, че формално демонстрират загриженост и попита "защо БСП лобира само за една ваксина" и добави, че управляващите предлагат всяка една ваксина, която е одобрена от европейските власти. ГЕРБ били загрижени преди всичко ваксините да са ефективни и безопасни, отколкото това дали ще се харесат на чужда държава.

От ДПС оцениха действията на управляващите като политическо надцакване. "Управляващото мнозинство, преформатирайки това решение се опитва да изземва предложението на опозиция", каза зам. председателката на парламента Нигяр Джафер. Според нея държавата може да не се съобрази с европейските изисквания и самостоятелно да изследва и одобри руската ваксина. "Работата на това НС ще завърши с прецакване и изземване на инициативи от валяка на мнозинството. Няма да зова за разум, защото той не е възможен", добави Джафер.

От ВМРО обясниха, че до вчера са подкрепяли предложението на БСП, но след последните новини, че европейската агенция по лекарствата разглежда документите на "Спутник V" са решили да изчакат. Одобрението й ще се случи най-много до месец, обясниха войводите. Не на същото мнение бе обаче беше съпартиецът им Славчо Атанасов, който силно настоя България да започне незабавни преговори за купуването на ваксини от Русия. "Това изчакване от месец, месец и половина е фатално", каза Атанасов.

Със "Спутник" търсим алтернатива за българските граждани, на съвестта на ГЕРБ ще тежи, ако отхвърлят предложението и го вкарат в административен батак, контрира Иван Иванов от БСП. Колегата му проф. Георги Михайлов пък обвини правителството, че е предизвикало "катастрофа във ваксинирането". Той поясни, че БСП не се фиксира върху руската ваксина, а върху възможността в България да бъдат внесени ваксини, които да бъдат легализирани и които вече имат място в ЕС. „Това е нашата идея - да помогнем на българската нация и на правителството, което е оторизирано от парламента да се справя с тези проблеми сега и в този момент. Да се прехвърля отново преговорният механизъм към Европейската комисия е абсолютно неуместно и невъзможно да реши този проблем“, заяви проф. Михайлов.

Производствен капацитет в Русия няма, а доставките на "Спутник" също се бавят, обясни Христо Гаджев от ГЕРБ. Затова много страни са минали на китайската ваксина. 600 хил. ваксини е поръчала Унгария, а е получила 2800. Словакия пък над 2 млн., а са доставени няколкостотин хиляди. Затова и Виктор Орбан се ваксинира с китайската ваксина, отбеляза Гаджев и посочи, че Европа ще може да получи 50 млн. дози, но едва от юни, като се позова на думи на управителя на руската компания производител.

"Нямат производствен капацитет. Всички страни не могат да се доставят навреме", каза още той и допълни, че ако има държава, която се справя по-зле с ваксинацията от  България, то това е Русия. "Защо не ваксинират собтвените си граждани с тази ваксина", попита депутатът на ГЕРБ.