Турция заменя френските хеликоптери Кугар с турския Гьокбей

https://www.24chasa.bg/novini/article/9578121 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Турският хеликоптер Гьокбей ще заеме мястото на френските Кугар, с които през последните години станаха няколко инцидента в страната, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турция започна да работи по създаването на национален хеликоптер през 2013 г., а през 2018 г. беше извършен първият изпитателен полет. Още догодина се очаква перките на апарата да се завъртят за първи път за турската жандармерия и постепенно вертолетът Гьокбей да измести старите хеликоптери в силите за сигурност на Турция, посочва телевизията, предаде БТА. 

Досега са произведени общо три хеликоптера Гьокбей.

Турският двумоторен летателен апарат е дълъг 16 метра. Има капацитет за 14 души, от които двама души екипаж и 12 пътници. Може да бъде използван както за военни, така и за цивилни цели.

Хеликоптерът Гьокбей е на 70 процента произвеждан в Турция, като през следващите няколко години този процент ще се увеличи на 90 на сто.

Към средата на 2022 г. се очаква първият Гьокбей да влезе в експлоатация за нуждите на турската жандармерия. Постепенно хеликоптерите от този вид ще изместят по-старите машини, включително френските Кугар като този, който катастрофира вчера, отбелязва телевизията. При инцидента, четвърти с тези хеликоптери в Турция, загинаха 11 турски военни.

Преди това при катастрофи на хеликоптер Кугар през 1997, 2003 и 2017 г. загинаха още 28 военни, съобщи турският печат. Турция разполага с общо 50 хеликоптера Кугар, които влизат в инвентара на армията през 1996 г.