Битката за Бургас - дълбоко гмуркане с Петър Кънев и Любен Дилов-син

https://www.24chasa.bg/novini/article/9579192 www.24chasa.bg

- ГЕРБ иска да запази 6-има депутати, БСП се цели в 4-ма, малките ще са доволни и на 1

- Водачът на червените спечели симпатии още в предишния мандат и се ползва с голямо доверие сред левите в региона

- ДПС са сигурни за 2 мандата, борят се за трети

- Ще влезе ли патриот? Изборът е между Валери Симеонов и Ангел Джамбазки

Ако има място, където партиите се борят за всеки глас всеки ден, дори когато няма избори - това е Бургас.

Районът с четвъртия по големина град в България е със силно развита икономика и туризъм, в които се преплитат много интереси. Бургас става все по-добро място за живеене, безработицата е по-ниска от средната за страната, инфраструктурата чувствително се променя заради многото успешно защитени европроекти. Затова

при всички

избори в Бургас

партиите залагат

на тежката си

артилерия,

изключение не правят и за вота на 4 април. В областта с население 413 хил. души политиците имат голям избор да се фокусират в различни таргет групи, които са представени в голямо разнообразие.

Петър Кънев и Любен Дилов-син са политици, които са симпатични дори на опонентите си. Председателят на Икономическата комисия в парламента е достатъчно разпознаваем и компетентен за член на всяко правителство, независимо че е от БСП. Вероятно затова и ГЕРБ изненадващо изстреля издателя на “Плейбой” Любен Дилов-син като водач в Бургас. Поливалентният интелектуалец се кандидатира за втори път от този район, сега от гражданската квота.

Първият път бе през 2005 г., когато “Гергьовден” пристана на ОДС като коалиционен партньор на СДС начело с Надежда Михайлова. Сега сините са в коалиция с ГЕРБ и

появата на Дилов

в листата на

управляващите

се смята за

закономерна, но

шокира много

наблюдатели,

които го бяха отписали от активната политика.

“Слави Трифонов трябва да има конкуренция на юг. ” Това е другият поглед на местни политици за изненадващата поява в бургаската листа на ГЕРБ на някогашния му съратник, идеолог и бивш продуцент и сценарист на “Ку-ку”, “Хъшове” и “Шоуто на Слави”, след като се разбра, че Трифонов ще води листата на “Има такъв народ” във Варна. Плюс за Дилов в тази кампания ще е и честата му поява на екрана като жури на “България търси талант”.

Любен Дилов е изключението като външен човек в листата на ГЕРБ, след него всички са местни. Сред тях има и двама зам.-министри - Жечо Станков на енергетиката и Деница Николова на регионалното развитие. Бившата екоминистърка Ивелина Василева от втория кабинет на Борисов отново е кандидат наред с областния координатор на партията Димитър Бойчев, директора на пристанището Диян Димов, шефа на общинския съвет проф. Севдалина Турманова, шефа на транспорта в общината Андрей Рунчев и др.

Очакванията на управляващите са отново да реализират 6 мандата в Бургас, както досега от 2009 г. насам. ГЕРБ е със силно влияние в региона и с изключение на 3 общини управлява в останалите 10 с население 370 хил. души.

На безспорен капацитет заложи и БСП. Социалистите за втори път издигнаха за водач Петър Кънев. По ирония на съдбата той също е гмуркач като Любен Дилов. И двамата са леководолази и дайвингът ги свързва трайно с морето.

“В гмуркането и

в политиката

се иска

издръжливост

И при двете не трябва да рискуваш с големи дълбочини, иначе може да загубиш съзнание”, трезво разсъждава Кънев.

За водач на листата го посочиха местни структури, които иначе гледат с подозрение на всеки отвън. Роденият в Ямбол Кънев обаче спечели симпатиите им още предния мандат и се ползва с голямо доверие не само сред левия електорат в региона.

Интересно име в листата на БСП е дъщерята на Красимир Премянов - Андреана Красимирова Премянова-Янкова, която е на 4-о място. Тя е юрист по образование, доктор по право и владее 4 езика. На тази позиция е поставена от гражданската квота и най-вероятно на нея се разчита да привлече тракийците.

Баща ѝ Красимир Премянов е свързан с региона като председател на Съюза на тракийските дружества, а по Виденово време бе отговорник по партийните дела за Варна и Бургас. Оттогава е лафът “На изток България граничи с Премянов”. В Бургас има много потомци на бежанци от Беломорска и Одринска Тракия, но дали организацията му има влияние сред тях, ще си проличи на изборите и по преференциалния вот за дъщеря му.

От 2007 г., когато Димитър Николов стана кмет, социалистите винаги са втора сила. Надеждите им сега са за поне 4 мандата, но не крият желание и за повече, което не им се е случвало от 20 години.

Без колебание сочената от социолозите за трета политическа сила в бъдещия парламент

“Има такъв

народ” заложи на

бургаския корен

на сценариста

Ивайло Вълчев,

който очаквано оглави листата на партията на Слави Трифонов. Талантливият текстописец е син на не по-малко популярния поет и почетен гражданин на Бургас Ваньо Вълчев. Макар да живее и да работи в София, Вълчев-младши никога не е късал връзка с морето, а от телевизионния екран не пропуска да рекламира артистичния дух на Бургас при всеки повод. След него обаче попълненията до 16-о място в листата на “Има такъв народ” са малко известни на широката публика.

В нея изненадващо

не попадна

досегашният

областен

координатор

на партията

на Слави

Тодор Иванов, който бе от първия ден на учредяването ѝ в зала “Армеец”. Съдружникът в известно проектантско бюро в Бургас напусна партийния си пост в навечерието на предизборната кампания, което породи спекулации, че е останал обиден.

Иванов ги опроверга с обяснението, че

остава в

партията на

Слави, а напуска

само поста

по лични и здравословни причини. И уточни, че е подал отвод от номинациите за кандидат-депутат още преди реденето на листата.

Докато при Слави нямаше изненада кой ще е водачът, първото място в листата на “Демократична България” учуди местните политици и особено привържениците на градската десница. За водач партията на Христо Иванов постави IT мениджъра Ивайло Мирчев, който иначе е много активен двигател в различни граждански инициативи в страната през последните години, но е малко познат на бургазлии. За местните привърженици бе почти сигурно, че водач ще е общинският съветник Димитър Найденов, с когото Христо Иванов щурмува през лятото сараите на Доган в “Росенец”. Той е втори и засега влизането му в парламента не е сигурно.

Никаква изненада обаче няма в листата на “Патриотична коалиция - “Воля” и НФСБ”, която заложи на сигурното - издигна Валери Симеонов за водач.

Битката за патриотичния вот обаче ще е оспорвана, тъй като от ВМРО пуснаха тежката си артилерия Ангел Джамбазки. Ако прескочат 4-процентната бариера, ще е голям успех за тях да вкарат депутат от Бургас.

ДПС със сигурност вкарват двама начело с досегашния водач Севим Али, но не крият, че се целят и в трети депутат, както се случи през 2001 г. по време на всеобщата еуфория около завръщането на царя. Сега хората на Доган ще разчитат на крайно мобилизирания си електорат в Руенско, Айтос и Поморийско на фона на очакваната заради епидемията ниска избирателна активност.