Букурещ - най-заплашената от трус столица в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9579332 www.24chasa.bg
Мъж спасява телевизор от порутени сгради в Гърция. СНИМКА: РОЙТЕРС

Гърция не спира да се люлее, обявиха 6 месеца извънредно положение

Букурещ е най-силно застрашената от сеизмичен риск столица в ЕС, обяви кметът на града Никушор Дан. Той говори по повод 44-ата годишнина от разрушителното земетресение с магнитуд 7,4 през 1977 г., което отне живота на близо 1600 души, пише Аджерпрес. Трусът тогава взе над 130 жертви и в Свищов.

“Букурещ е най-силно засегнатата от сеизмичен риск столица в ЕС и е сред първите десет града в света. Ние не осъзнахме този проблем години наред след 1990 г.”, посочи кметът, който спечели поста на местните избори през август 2020 г. Дан напомни, че дейностите по укрепване на сградите в румънската столица, за които асоциациите на собствениците са подписали споразумения преди 15 години, още не са се случили. А оценката на недвижимата собственост от гледна точка на сеизмичния риск не е довършена.

“Вероятността за

трус от мащаба

на този от 1977 г.

е много голяма

- казва пред в. “Гъндул” генералният директор на Националния институт по геофизика Константин Йонеску. - В Румъния се случват около три големи земетресения на век.” Йонеску напомня, че другите два силни труса през XX век са били през 1940 и 1986 г. Той отбелязва, че в Букурещ има много стари сгради с висок сеизмичен риск, за които трябва да бъдат взети мерки в най-кратък срок.

Междувременно Гърция не спира да се люлее след земетресението в сряда от 6,3 близо до град Лариса. Вторичен трус с магнитуд 5,9 удари страната в четвъртък вечерта и бе усетен по високите етажи в Кърджали, Пловдив и София. Той е най-силният от

над 100

вторични труса,

разтърсили страната. Бедствието нанесе щети на над 100 сгради, сред които училища и болници, но не доведе до жертви. 11 души са ранени, а хората панически бягаха да търсят спасение на открито, включително в Атина. Един човек бил затрупан под развалините на къщата си, но бързо е изваден жив.

Трусът заварил 60 деца на чиновете в училището в с. Месохора, но били изведени малко преди то да рухне, съобщи АФП. Мнозина се страхуват да се приберат по къщите си и са приютени в няколко хотела в Лариса и в палатки.

Обявено е извънредно положение в няколко общини на Централна Гърция, най-силно засегнати от труса, съобщи тв Скай. То обхваща общините Тирнавос, Еласона в област Лариса и Фаркадона в област Трикала. Извънредното положение ще остане в сила до 3 септември.