Професор по имунология: Не приемайте комбинация от дози на две ваксини (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9580699 www.24chasa.bg
Проф. д-р Мариана Мурджева КАДЪР: NOVA

„Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират", категоричен е експертът

Комбинации между две ваксини не трябва да бъдат правени и трябва да се спазват предписанията на компаниите производители, заяви клиничният имунолог проф. д-р Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб в „Събуди се” по "Нова телевизия".

„Притеснително е, че заболелите от COVID-19 за последното денонощие са над 3 хиляди души. Това категорично показва, че страната ни е в една трета вълна на епидемията”, добави тя и призова да се спазват противоепидемичните мерки.

Според нея одобрените до момента ваксини са ефективни срещу новите щамове на COVID-19.

По думите й новите щамове на коронавируса показват непредвидимостта на вируса и сериозността на мерките, които трябва да се вземат – освен ваксинирането, което е в ход не само в страната, но и в други държави по света. „Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират или не могат да го направят по здравословни причини”, категорична е тя.

 „Ваксината на AstraZeneca не е опасна за прилагане при хора над 55-годишна възраст”, посочи професор Мурджева. Клиничният имунолог допълни, че комбинации между две ваксини не трябва да бъдат правени и трябва да се спазват предписанията на компаниите производители.

Тук можете да прочетете какво коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Има бум на заразените през последното денонощие, много рязък е скокът в София.