Нови симптоми и по-млади заразени от британския щам

https://www.24chasa.bg/novini/article/9580887 www.24chasa.bg
Проф. Николай Габровски

Бумът на заразени с коронавирус у нас се дължи засега на т.нар. британски вариант. Дали е дошъл и нигерийският вариант ще стане ясно в началото на следващата седмица.

Британският щам преобладава, в момента над 90% от случаите са с този британски щам, посочва каза проф. д-р Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохурургия в „Пирогов“.

На същото мнение е и проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев при заразените с британския вариант болестта  започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене в гърлото.

Другата промяна е във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса в детски градини и в училища, изтъкна той.

Според вирусолога д-р Петър Марков точно по тази причина принос за увеличаване на заразените в момента има и връщането на децата в училище. За британския щам е ясно, че се предава лесно, добавя той.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента според данните на доц. Кунчев. Дали го има, ще стане ясно в началото на следващата седмица. Тогава ще са готови резултатите от изследване на 600 проби от пациенти, при които болестта протича по-особено. Следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

Нигерийският щам 10 пъти по-опасен и 3 пъти по-издържлив на ваксини