Гръцката полиция разби мрежа за трафик на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9581629 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гръцката полиция е разбила престъпна група, занимавала се с трафик на мигранти от района на гръцко-турската граница по река Марица към вътрешността на страната, съобщи АНА-МПА.

За участие в организацията са задържани шестима души, се казва в съобщение на полицията.

От тях трима са гръцки граждани, а останалите трима - чужденци, сред които и предполагаемият ръководител на групата. Издирва се още един чужд гражданин, предава БТА. 

Членовете на престъпната група са обвинени, че от миналия декември са превозили десетки нелегални мигранти, които са преминали на гръцка територия на групи и под ръководството на водача на организацията.

След като изминавали определен маршрут пеша, мигрантите били качвани на камион, с който били откарвани от друг член на престъпната група до убежища в Солун и в област Пиерия, където били задържани от съучастници до изплащането на договорената сума за нелегалния трафик. Възнаграждението на трафикантите било 2500 евро на човек, а парите били изплащани чрез системата Хавала (неформална мрежа за плащания предимно в Близкия и Средния Изток, Индия и Северна Африка - б.ред.)

При операцията за задържането на членовете на престъпната група миналия четвъртък в района на Кавала е бил спрян камион, в който са установени 22 нелегални мигранти.

Според образуваната преписка групата е свързана с поне четири случая на нелегален трафик, при които са прехвърлени 85 чужденци. /