Папа Франциск посети преживелия насилието на ИД град Каракош

https://www.24chasa.bg/novini/article/9583656 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Ройтерс

Папа Франциск посети иракския град Каракош, пореден етап от обиколката му в Северен Ирак, започнала по-рано днес с визита и молитва в Мосул, предадоха световните агенции. Каракош едно време беше окупиран от ислямистите от Ислямска държава, предаде БТА. 

При пристигането си в града папата бе приветстван от множество, размахващо палмови и маслинови клонки, събрало се покрай пътя, откъдето премина автомобилната колона, в която се намираше Франциск. В даден момент папата отвори прозореца на колата, в която пътуваше, и помаха на хората, някои от които бяха без маски, въпреки коронавирусната зараза, ширеща се в страната.

Накрая колоната спря пред Църквата на Непорочното зачатие в Каракош. Там папата се срещна с богомолци, отслужи традиционната неделна молитва, след което чу разказите на жители, преживели жестокостите на ИД. Църквата на Непорочното зачатие беше опожарена от ИД, но в последните няколко години беше възстановена.

Папа Франциск посети преживелия насилието на ИД град Каракош

Организаторите на проявата на папата в Каракош бяха казали, че очакват няколко стотин души в храма. На входа на църквата всички влизащи, които се бяха снабдили със специален билет, бяха проверявани, а температурата им беше измервана.

Пред множеството в храма папата каза, че "пътят към пълното оздравяване е все още дълъг", визирайки раните, нанесени на местните жители от жестокостите на ИД. Той прикани богомолците да не губят кураж и каза, че "способността да се прощава" и "куражът за борба" са необходими.

"Настъпи моментът за възстановяване и за ново начало", добави папата пред богомолците в храма. Сред тях беше и Амал Ецо, директорката на католическото училище в Каракош, която припомня, че правителството засега не е помогнало на хората да възстановят домовете си, а помощта е дошла от международни организации.

Сред хората в църквата жените бяха повече и се открояваха с цветните си дрехи с пайети във всякакви нюанси. На тях папата отдели специално внимание. "Бих искал да благодаря от все сърце на всички майки и жени в тази страна, на всички смели жени, които продължават да дават живот въпреки издевателствата и раните", каза той.

"Нека жените да бъдат уважавани и защитавани! Нека да им се обръща внимание и да им се дават възможности!", подчерта Франциск. По този повод Франс прес припомня, че процентът на трудещите се жени в Ирак е най-нисък в света, а същевременно едно на 10 домакинства е оглавявано от жена, тъй като продължилите 40 години военни конфликти често пъти са отнели живота на бащата, съпруга или на синовете в семейството.

След Каракош папата ще отиде в Ербил, където на стадион ще отслужи литургия.