Квотата за българска музика да се гледа извънредно от парламента, настоява ВМРО

https://www.24chasa.bg/novini/article/9583840 www.24chasa.bg
Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО КАДЪР: БНТ

Народното събрание да се събере извънредно, за да приеме квотата за излъчване на българска музика в радиата, настояха в неделя от ВМРО.

Поводът за искането им е обещанието на премиера Бойко Борисов от събота след среща с български изпълнители със закон за се въведе задължителна квота за излъчване на българска музика в радиата. Заради предизборната кампания, която тече в момента обаче парламентът не заседава. Единственият начин промените да се гласуват е той да бъде свикан извънредно от председателя Цвета Караянчева. Именно затова настояват и от ВМРО. В пост във фейсбук съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов напомни, че партията му има такъв законопроект от преди година и той може да се приеме още в рамките на това Народно събрание.

"Целта ни беше поне 30% от съдържанието на електронните медии, което ни залива и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско. Взехме пример от демократична Франция, където процентът е доста по-висок. Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли. „За“ гласуваха само двамата представители на ОП – Мария Цветкова и Христиан Митев. Законопроектът ни изобщо не бе допуснат до пленарната зала на парламента (пак от ГЕРБ), а да фабрикува доводи „против“ бе ангажирана дори комисията за защита на конкуренцията, като че ли става дума за колбаси, а не за духовност", пише във фейсбук Веселинов. Той настоява Борисов "да докаже, че обещанието му не е поредната предизборна „акция“ и да гарантира приемането на закона още сега".

"Впрочем, ако ще има извънредно заседание, да гледаме и Наказателния кодекс" и разширяване пределите на неизбежната отбрана, приети на първо четене. Така ГЕРБ ще изпълнят още един коалиционен ангажимент и управлението ще има още един съществен принос за сигурността на почтените хора", допълва Веселинов.