Язовирите по морето вече са пълни, но около София спадат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9584679 www.24chasa.bg
Нивото на язовир "Бели Искър" е паднало чувствително, но все още не е под половината от обема му.

“Тича”, който дава вода на Шумен и Търговище, остава пълен под 50%

Язовир “Камчия”, в който водата беше намаляла критично, вече трети месец продължава да покачва нивото си. Към края на февруари водата в него е 130,463 млн. кубика, което е 82,8% от общия обем. Спрямо месец по-рано нивото се е вдигнало с 37,336 млн. кубика, или 10%.

Това става ясно от актуалния месечен график за водите на министерството на околната среда. Предвид постъпилия голям приток през януари и февруари заявките за Варна и Бургас са удовлетворени и за март са им отпуснати съответно 3 млн. и 4,3 млн. кубика. Количествата са увеличени в сравнение с миналия месец, когато бяха 2,5 млн. и 3,8 млн.

Водата в “Ясна поляна”, която също се използва за пиене от Бургас, е достигнала до 19 млн. кубика, или 76,7% от общия обем, докато преди месец беше с 4,5 млн. по-малко.

Язовирите около София обаче намаляват обема си. Нивото на “Искър” е спаднало сравнително малко - от 80 на 77,2%, но при “Бели Искър” понижението е чувствително - от 72,5 на 53,5%. “Студена” около Перник, който успя да се възстанови от водната криза, също леко е спаднал през последния месец – от 84,5 на 81,6%. “Дяково”, който дава вода на Дупница и Кюстендил, също е намалял с 4% до 83,6 на сто. Количествата в яз. “Христо Смирненски” край Габрово пък са намалели от 92 на 84,5%.

С под 50 на сто от обема си остават “Тича”, “Ястребино”, “Калин” и “Карагьол”. Последните два също дават вода за Дупница. За март министерството е редуцирало заявките за Шумен и Търговище за вода от “Тича” съответно на 2,4 млн. и 0,7 млн. кубика.

В графика е записано, че през тази година “Ястребино” ще се ползва за напояване, като се отчита необходимият обем, който следва да се поддържа за питейно-битово водоснабдяване. Количеството над този обем и постъпващият приток ще бъде контролирано разрешавани за земеделски цели.

Наличният полезен обем в “Асеновец” в близост до Сливен, който миналата година беше критичен, вече е стигнал до 71%.