В цяла Европа българките имат най-добри условия за работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9587563 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Проучване, проведено от Reboot Online за Международния ден на жената, показва, че в цяла Европа българките имат най-добри условия за работа. 

България е най-добрата европейска държава за работа на жените, с общо 236,6 точки от възможните 300 в индексa на Reboot. Трите критерия са икономическа възможност, жени на ръководни позиции и условия за отпуск по майчинство, а максималният брой точки за всеки е 100.

"Българските жени процъфтяват на работното място, след като нашият анализ установи, че България има един от най-добрите пакети за майчинство в Европа. Страната позволява на майките да вземат минимум 58,6 седмици почивка (410 дни) - най-дългият минимален отпуск по майчинство в света - и се плащат 90% от пълната им заплата по време на отпуск. В резултат на това страната отбелязва перфектен резултат от 100 от 100 в нашия индекс. България е на трето място за жени в лидерството, тъй като те получават 90 точки в нашия индекс - 10 точки по-малко от Норвегия на първо място. Според нашия анализ 22,1% от жените заемат ръководни роли в страната - четвъртата по височина от всички изследвани страни. Въпреки това, България завършва в средата на таблицата за икономически възможности (46,6 точки), което се дължи на резултата от 0,727 в класацията за глобален индекс на разликата между половете 2020", пише още изданието. 

На второ място се нарежда Хърватия с 229,8 точки. 

Следващите позиции са за Естония (220 точки), Норвегия и Словакия (209,9 точки), Холандия (206,5 точки).

На последните места в класацията са Германия, Люксембург, Австрия, Португалия и Турция. 

„Общите резултати показват, че има известен напредък по отношение на равенството между половете на работното място в Европа. Балканските страни като България и Хърватия се класираха високо, което показва, че се правят някои подобрения. Въпреки това, разочароващите позиции на богатите западноевропейски страни като Германия и Дания потвърждават, че напредъкът към равенството между половете остава бавен в Европа", коментира резултатите от проучването Наоми Ахарони, главен изпълнителен директор и съосновател в Reboot Online.