БСП и ГЕРБ в сблъсък за кампанията на Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9588095 www.24chasa.bg
Бойко Борисов на АМ"Хемус"

БСП сезира наши и европейски институции за погазване на предизборните правила от премиера

Премиерът не трябва да излиза в отпуск по време на избори, обясни правосъдната министърка Ахладова

В остър сблъсък влязоха БСП и ГЕРБ за предизборната кампания на премиера Борисов. Въпросът е: "Дали е законна тя?"

Според левицата министър-председателят използва държавните пари, за да прави кампанията си. В последните дни безогледно погазва всички правила и норми на изборното ни законодателство, каза по-рано днес зам. шефът на червената група Христо Проданов. „Прави впечатление на всички поведението на министър-председателя Борисов в предизборна кампания. Вижда се, че както и преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек няма правила, няма закони. И той безогледно погазва всички правила и норми в законодателството във връзка с провеждане на предизборната кампания. Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания”, коментира той.

За нарушенията на законодателството ни лидерката на БСП Корнелия Нинова вече е сезирала европейски лидери, европарламентът в лицето на председателя му Давид Сасоли, ръководствата на международните организации, които следят за честността на изборния процес, както и ЦИК и СЕМ. Отправен е и призив към всички медии и доставчици на медийно съдържание в България по отношение на нарушаването на изборното законодателство от премиера.

В писмото на Нинова се посочва, че кампанията на премиера е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания и регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите. „Само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана”, подчертава председателят на БСП. Тя припомня, че през последните няколко дни се наблюдават репортажи на срещи с различни социални групи и злоупотреба с административни ресурси.

Нинова посочва още, че на 5 март премиерът е провел среща с музикалните изпълнители и им е обещал 4,2 милиона държавна помощ. „Кандидати на управляващите са жури в телевизионни шоута в най-гледаното време. Върви реклама на Българската армия с гласа на министъра на отбраната, лидер на младшия партньор в коалицията и кандидат за депутат”, пояснява още лидерът на българските социалисти.

„Вярваме, че тези действия хвърлят сянка върху честността на целия изборен процес”, категорична е Нинова в писмото си.

Премиерът не нарушава Изборния кодекс, казаха пък от ГЕРБ. В кратко изявление правосъдната министърка Десислава Ахладова обясни, че министър-председателят, министрите, депутатите, президентът и вицепрезидентът по време на кампанията не излизат в служебен отпуск, било то платен или неплатен, тъй като не могат да делегират своите правомощия на други лица.

"Няма как МС да спре да фукционира в период на кампания. Затова ИК е направил изключение. Всички останали лица трябва да ползват отпуск", каза още Ахладова.

По време на изборните мероприятия членовете на кабинета трябва да са в един ден годишен отпуск. Тя отвърна и на обвинения, че се "раздават пари от джипката" в предизборните дни. На МС се решава къде и кога да отидат тези средства, в повечето случаи са поканени и кметовете. Те са изложили своите проблеми, дори на място част от министрите са отишли", каза още Ахладова.