Прокурорската колегия пита Кьовеши има ли други изисквания към нашите делегирани прокурори, които не знаем (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9595243 www.24chasa.bg

Иван Гешев: Няма никакъв проблем, ние сме в хода на една неприключила процедура 

На 11 януари нашият европейски прокурор Теодора Георгиева е изпратила  имейл до окръжните прокуратури, че в конкурса може да участват следователи, прокурори  и съдии 

Тримата следователи, за които Европейският главен прокурор иска допълнителна информация със становище, че са се почувствали  дискриминирани 

На 11 януари тази година българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева е изпратила официален имейл до всички окръжни прокуратури в страната, че в конкурса зе делегирани прокурори може да участват прокурори, следователи и съдии.

В същия имейл тя казвала  писмото й да бъде препратено до следствените служби и съдилищата, за да знаят и магистратите, които работят там, за тази възможност. 

Това стана известно на заседание  на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на което бе обсъдено писмото на Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. В него тя иска допълнителна информация за седем от номинираните за делегирани прокурори. Едно от възраженията спрямо трима от тях е, че са следователи. Друго възражение е, че имало и съдия. 

"Не виждам проблем, ние сме в хода на една неприключила процедура. Добрият европейски подход е в един партньорски разговор да обсъдим въпросите", заяви главният прокурор Иван Гешев. 

Прокурорската колегия гласува да изпрати на Кьовеши поисканата информация. Нейното съдържание все още не може да бъде огласено, защото процедурата не е приключила и сведенията са  конфиденциална. 

От думите на Калина Чапкънова стана ясно, че исканата и ипратена информация е в две посоки. От една страна се обяснява на Кьовеши какво включва понятието магистрат у нас. Според българското законодателство  следователите са част от съдебната власт, съответно са магистрати. 

От друга имало и лична информация за седемте кандидати. Тя била свързана с тяхната работа.

Заедно с информацията колегията е отправила и питане към Кьовеши, а именно има ли други изисквания към нашите делегирани прокурори, извън регламента, за които не знаем.  

На заседанието на колегията стана известно още, че тримата следователи, за които е поискана допълнителна информация, са се почувствали засегнати. Те са настояли за тях да не бъде изпращана допълнителна справка, защото предоставили всички поискани им документи.

В твърдението, че много трудно биха изпълнявали  задълженията си на делегирани прокурори, те съзряли дискриминация. Тяхното становище също ще бъде изпратено на Кьовеши.

Друга любопитна подробност е, че писмото на Европейския главен прокурор е от 25 февруари, още преди в Европейската  прокуратура да пристигнат всички документи  около конкурса, който у нас приключи на 13 февруари. 

Само стенографския протокол бил 400 страници на български и съответно на английски. 

"Кандидатите изцяло отговарят на заложените критерии, ако трябва да гласувам повторно, пак бил гласувала по същия начин", каза Гергана Мутафова. 

Евгени Иванов обърна внимание, че от 22 държави в Европейската прокуратура само 8 са провели избора на кандидати. 

Според него обаче създалата се ситуация би се отразила негативно върху готовността на магистрати да се включат в други конкурси.