Атаката на двамата US сенатори срещу България - лобизъм с хонорар от братя Бобокови и Стайков (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9597232 www.24chasa.bg
АТАНАС И ПЛАМЕН БОБОКОВИ

- Разкритие на специализираното американско издание Foreign Lobby Report

- Фирмата, с която родните бизнесмени имат договори, е на бившия американски дипломат Маршъл Харис

- В конферентен разговор за ситуацията у нас, организиран от лобистите, участват и двама бивши US посланици

Очернящата кампания срещу България, подета преди дни от двама американски сенатори в личното им качество, но превратно представена от определени кръгове у нас като официална позиция на САЩ, май ще се окаже просто добре свършена работа срещу приличен хонорар.

И това е разкритие, направено не в България, а от американско издание.

Лобистката кампания, с която дебело се подчертава, че България отстъпва от демократичните принципи, дава резултати, пише специализираното американско издание Foreign Lobby Report в своя седмичен бюлетин.

Миналата седмица двама американски сенатори - демократът Боб Менендес, председател на Комисията по външна политика в Сената, и Джим Риш, високопоставен републиканец в същата комисия, излязоха със съвместно изявление, в което предупреждават, че “постоянна корупция, упадък на медийната свобода, политизиране на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България”. Със “спонтанните” си изяви в социалните мрежи на 5 март демократът и републиканецът

дадоха повод на президента

Румен Радев отново да атакува

правителството, представяйки позицията си не като критика, а като коректив на властта.

“Пропускът” на държавния глава да отбележи, че позицията на Боб Менендес и Джим Риш е лична и не ангажира Сената на САЩ, очаквано предизвика гневната реакция от ГЕРБ.

“Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ”, коментира пред медиите Радев. (Виж в карето долу каква е връзката на секретаря на президента Пламен Узунов с Бобоков).

Бившият външен министър Даниел Митов и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев дадоха брифинг, на който показаха разпечатка от официалната страница на Сената на САЩ, където позиция срещу България няма.

“Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно”, заяви Георгиев.

Според Foreign Lobby Report критиката към България се е появила благодарение на лобистка кампания в защита на подсъдими у нас бизнесмени. В краткия бюлетин не се посочва кои са те, но с активен линк твърдението води към информация от ноември 2020 г., че лобистката компания “Александрия груп интернешънъл” на бившия американски дипломат Маршъл Харис е наета да лобира в полза на алкохолния бос Миню Стайков. Срещу Стайков има две дела пред Специализирания наказателен съд, едно от които е за измами със средства от Европейския съюз.

Договорът с “Александрия груп

интернешънъл” е подписан на

1 ноември 2020 г. от съпругата на Миню Стайков

- Рени, и е в сила до 30 април 2021 г.

Маршъл Харис е дългогодишен дипломат, чиято кариера започва около падането на Желязната завеса. Той работи като асистент на държавния секретар на САЩ (1989-1992) Джеймс Бейкър, а през 1993 г. напуска в знак на несъгласие с бездействието на САЩ по отношение на конфликта в Босна. Той е основател и ръководител на Balkan Action Council, който обединява 50 американски граждани, борещи се за това САЩ да спрат геноцида в Босна.

Маршъл Харис е управляващ

съдружник в лобистката

компания “Александрия груп интернешънъл”.

Негов партньор е Джон Мензис, който в началото на 90-те беше съветник “Култура и печат” в посолството в София.

През лятото на 2020 г. друго американско издание - “Политико”, съобщи, че Пламен Бобоков, съпругата му Христина и брат му Атанас Бобоков са наели същата фирма на Маршъл Харис да лобира и в тяхна полза в Конгреса и администрацията на Доналд Тръмп във връзка с повдигнатите срещу тях обвинения за внос на опасни отпадъци от Италия и незаконното им загробване в България.

Според информацията първоначалният срок на

договора на стойност

$ 156 000 между

Бобокови и лобистката фирма

е бил за шест месеца, до 31 декември 2020 г. Има възможност за неговото удължаване.

“24 часа” се свърза с офиса на Бобокови, но оттам отговориха, че няма да коментират.

“24 часа” провери и директно в регистъра на чуждестранните лобисти на САЩ и оттам е видно, че Пламен Бобоков се уговорил да плаща по 26 000 долара на месец на лобисти в САЩ в продължение на 6 месеца от 1 юли до 31 декември 2020 г.

Първата вноска

от общо 78 000 долара

е направена за 3 месеца

Това става ясно от документ, регистриран в американското министерство на правосъдието на 10 юли м.г. по силата на Foreign Agents Registration Act - закон, който задължава всяка американска фирма, която лобира за чужденци, да подаде информация за това.

Фирмата лобист декларира, че ще се свърже с релевантните policymakers and opinion shapers (лидери на мнения), за да подпомогне целта на своя клиент за информираност на държавата за бизнес климата, гражданското общество, корупцията, прозрачността, правосъдието и върховенството на закона в България.

В регистрацията се уточнява, че за да постигне тази цел,

фирмата лобист ще се свърже с

представители на изпълнителната

власт, членове на Конгреса,

тинк-танк експерти

и представители на медиите.

Представител на фирмата лобист е Маршал Харис, а за клиентите се уточнява, че са собственици на бизнес, чиито компании произвеждат акумулатори.

Месец и половина след сключването на договора с Бобокови “Александрия груп интернешънъл” финишира 2 доклада, които също регистрира в америанското министерство на правосъдието на 17 август.

В докладите подробно се разказва кои са Бобокови и се дават детайли за ситуацията в България.

“Александрия груп интернешънъл” ще лобира пред Конгреса и администрацията на Тръмп, както и пред служителите в американското посолство в София, за да постигне целите на Бобокови по отношение на техните човешки права и граждански свободи, както и състоянието и развитието на бизнес климат, гражданско общество, корупция, прозрачност, съдебна система и цялостното върховенство на закона в България”, пише в копие от договора, подаден от лобистката фирма в министерството на правосъдието на САЩ.

Самият Маршъл Харис коментира тогава: “Бях ангажиран да призова американските политици да реагират по подходящ начин на нарастващата престъпност и неуважение на българския режим към върховенството на закона - включително арестуването на моите клиенти, братята Бобокови, и други по неверни, изнудващи обвинения.

“Нарастващите улични протести, които “Политико” и други големи медии отразяват, свидетелстват за нежеланието на българските граждани да продължат да толерират министър-председателя и корумпираните му поддръжници”, каза Маршъл Харис в изявление от юли 2020 г.

След острите критики на американските сенатори срещу България от миналата седмица изданието Foreign Lobby Report научило, че

те са предшествани

от конферентен

разговор на 22 февруари

с дузина служители по

външните работи

от Камарата на представителите и от Сената на САЩ преди изборите в България на 4 април. Участници в разговора били и бившите посланици на САЩ в България Джеймс Пардю и Родерик Мур. Разговорът бил организиран точно от Маршъл Харис.

“Бях впечатлен, че Конгресът проявява толкова голям интерес към упадъка на България и нуждата от реформи и че служителите са мотивирани дотолкова, че някои от тях биха искали да пътуват, за да наблюдават изборите”, каза Харис.

Джеймс Пардю бе посланик на САЩ в България в периода 2002-2005 г., като голяма част от дипломатическата му кариера е фокусирана върху Балканите.

Родерик Мур служеше от 2000 до 2003 г. като заместник на Джеймс Пардю в посолството на САЩ в София преди преместването си в Белград. През втората част на 2015 г. за 3 месеца той бе шарже д'афер на посолството на САЩ у нас, след което тогавашният президент на САЩ Барак Обама номинира за нов посланик Ерик Рубин.

Присъствието на бившите посланици на САЩ в България Джеймс Пардю и Родерик Мур в срещата, организира на Харис, не е изненадващо, ако се има предвид дългогодишното им познанство. Докато са активни дипломати, и тримата имат професионални ангажименти почти по едно и също време на Балканите.

Прави впечатление, че след няколко години отсъствие от публичния живот у нас, малко след наемането на американска лобистка фирма от Бобокови, уважаваният дипломат Джеймс Пардю даде няколко интервюта и публикува авторска статия в чуждестранни и български медии, в която изразяваше същите критични бележки, които присъстват и в позицията на двамата сенатори Менендес и Риш.

В разгара на протестите през есента на 2020 г. в авторска статия за “Политико” Джеймс Пардю написа, че “на пръв поглед България създава впечатлението на демократична държава, но в действителност нейната политическа и съдебна структура в основата си е прогнила”.

Определената от Foreign Lobby Report като “успешна” лобистка акция съвпада по време с момента, в който двамата братя Бобокови и техните съучастници, сред които и бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, получиха обвиненията от Специализираната прокуратура по аферата с опасните боклуци. Казусът е изключително интересен, защото в разследването се оказа, че участва и италианската прокуратура “Антимафия”, а трима от сочените за съучастници на Бобокови вече се признаха за виновни и са готови да свидетелстват за извършени закононарушения.

Бобоков лобира пред секретар на Радев за танкер, прокурор и приятели

Докато в САЩ лобизмът е законен, в България не е. У нас Пламен Бобоков беше задържан и обвинен за търговия с влияние през юли м.г. заедно със секретаря на президента Пламен Узунов. Разследването по случая продължава. Прокуратурата публикува комуникация между двамата, от която става ясно, че Бобоков лобира неофициално по няколко случая.

Първият е за освобождаването на либийския танкер БАДР, към който претенции има и българска компания заради дългове. От чатовете става ясно, че Узунов е пратил на Бобоков все още непубликувано решение на Върховния административен съд по казуса с танкера. Според бизнесмена той се е интересувал от случая и е ходатайствал за освобождаването на либийския плавателен съд, защото има бизнес в африканската държава и иска България да има добри отношения с Либия.

От телефона на Бобоков тогава излязоха и други случаи на лобизъм. Той е обсъждал със секретаря на Румен Радев как негов приятел руснак да получи български паспорт. Молбата му не била уважена от съвета за гражданството след възражение от ДАНС.

Третият случай от комуникацията между Узунов и Бобоков е свързан отново с приятел на бизнесмена. Той е българин с либийски произход и имал криминална регистрация в МВР, за която се иска да бъде заличена.

“Адаш, забравих да ти напомня да провериш за моя либийски приятел по твоите канали”, пише Бобоков. “Ок. Във вторник ще видя”, отговаря Пламен Узунов, който, преди да започне работа при президента, беше шеф на МВР в Пловдив и вътрешен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Тогава от прокуратурата съобщиха, че Бобоков е контактувал и “вероятно с лица с имунитет”, но не стана ясно дали това е Румен Радев.

Последният случай с лобизъм, огласен тогава, е покрай избора на окръжен прокурор на Русе. В телефона на Бобоков бяха открити чатове, с които той е ходатайствал за приятеля си Николай Николов, който обаче не е избран. По-късно Бобоков потвърди за това.

“Александрия груп” е лобист, който работи предимно на балканския пазар

Фирмата е собственост на бивши дипломати у нас

“Александрия груп” е фирма на бивши американски дипломати по България и Балканите, от чийто сайт се вижда, че клиенти са им главно хора с проблеми с правосъдието в собствените им страни. Например в Босна и България. Специализирани са в установяване на връзки с американската легислатура на клиентите им.

Те открито се рекламират с клиентите си от Балканите и Африка. Във фирмата има и един черногорец - Зорица Джорджевич, който намира и други балкански клиенти.

Там открито се предлагат връзки с влиятелни хора от легислатурата, правителството и медиите на Съединените щати, които могат да сменят политиката по определини теми и да променят общественото мнение в Америка и отвъд. Очевидно легалният американски лобизъм е узаконена корупция. Рекламата звучи като написана от някой руски бот. Но благодарение на Американския закон за лобизма и регистъра това нещо е публично. И се вижда кога и кои чужди граждани са поискали услугите на тези лобисти.