Съдът в Люксембург: Европейските заповеди за арест трябва да подлежат на съдебен контрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/9599029 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейските заповеди за арест, които се издават в България във фазата на досъдебно производство от прокурор, трябва да подлежат на съдебен контрол преди предаването на издирвания. Така ще се гарантира неговата съдебна защита.

Това става ясно от решение, постановено по спешност от съда на ЕС в Люксембург на 10 март. То е по повод преюдициално запитване, отправено от Районния съд в Уестминстър на 26 ноември миналата година, а самото дело е образувано на 1 декември в Европейския съд. Запитването е във връзка с издадена европейска заповед за арест от Районна прокуратура-Свищов. Тъй като става въпрос за задържан човек, съдът се е произнасял в условията на спешност.

Генералният адвокат също е отбелязал в своето становище, че преди предаването лицето, за което е издадена европейска заповед за арест, трябва да се ползва със съдебна защита. В своето становище, пратено до съда в Люксембург на 13 януари т. г., българското правителство е посочило, че след предаването издирваният се изправя пред съд, който решава дали да го задържи, или да го пусне на свобода. 

Юристи коментираха, че най-вероятно решението ще създаде известни трудности при предаването на издирвани хора следващите месеци, тъй като всеки един български гражданин, за който има европейска заповед за арест, може да се позове на това решение. Проблемът би се преодолял с промяна в закона.

Тази сутрин на това решение се позова във фейсбук дубайският беглец Васил Божков, за да обяви, че това прави неговата европейска заповед за арест, връчена на служебен защитник, негодна. 

Очаквайте подробности.