Аз съм трол, пишем си с код, за да не се повтарят хейтове в различни групи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9600810 www.24chasa.bg

Трол съм от 8 години. Започнах още преди протестите срещу високите сметки за ток през 2013 г. Тогава бях студент и работех в една фирма, но заплатата не ми стигаше.

Шефовете ме извикаха на разговор и ми казаха, че мога да изкарвам допълнителни пари с по няколко часа работа. Съгласих се и ми бе казано, че трябва да публикувам линкове към дописки, хвалещи определена партия. Както и да влизам в яростна защита, когато някой я нападне.

Тъй като тогава троленето все още беше нещо непознати по нашите ширини, още 2-ма от фирмата ми започнаха. Отне ми 2 месеца да си изградя 3 фалшиви профила. Всеки ден качвах снимки, най-вече в гръб, пусках статуси и коментирах различни публикации. Влизах в какви ли не групи - за студенти, за майки, за да е спокойна партията, че покривам всякакъв вид избиратели.

Днес вече не е така - партията ти дава готови профили. Доколкото зная ги купуват на килограм, но имат история от поне 2 години и доста снимки, приятели, публикации. Самата партия също ползва акаунта, за да провери дали тролиш.

В началото бяхме малко. После дойдоха антиправителствените протести през 2013 г. Тогава някой се сети, че може да наеме платените протестиращи и да направи тролове и от тях.

Имало е случаи да ми звънят след 22 часа, защото някъде е излязла негативна дописка срещу партията. Тогава веднага трябва да почна да търся къде се разпространява и да пиша коментари, че медията е продажна, информацията не е вярна и други подобни. А хвалебствията разпространявах в над 400 групи, случвало се е да ми отнеме цял ден, докато успея да ги пусна навсякъде.

С времето този проблем се реши. Постепенно се събрахме доста хора. Въпреки че изборите минаха, мнозина от нас останаха, за да тролят. Преди всеки пускаше навсякъде. Днес всичко е организирано.

Всичко се движи от лидерите на младежките организации на партиите. Обещава им се висок пост в кабинета, например на заместник-министър при победа или сътрудник на депутат. Дори вече има такъв случай. А при местен вот се дава пост в кметството или Териториалното отделение на НАП например.

Те правят тайна група във фейсбук. В нея се пуска линк към дописка, която трябва да се разпространи от 50 души. Всеки коментира поредното число, до което е стигнато. Самата цифра значи определена група, в която да се разпространи дописката. Те са качени в правилата на групата, но админите ги пускат и под линка в самия си пост за по-лесно. Така няма повторения и не изглежда подозрително.

От над година имаме и нов репертоар. Разпространяваме умишлено фалшиви новини за някого от нашата партия. Целта е после друг трол да ни опровергае публично. Така се покачва доверието и при истински компромат вече хората знаят, че този човек е бил нападан безпочвено. Имаме и списък с лъжи за наши кандидати, които са излизали. Така винаги ги вадим, за да покажем, че дори истината може да е измама. И той е качен в групата ни.

Разпространяваме и положителни неща за нашите хора. Например за лекар как е спасил дете. Но не с линк. Някой от нас с женски профил пише трогателен пост и слага снимка. Хората са емоционални и сами почват да разпространяват лъжата.

Още по темата:

Проф. д-р Росен К. Стоянов: Персони с пагони стоят зад идеята за троловете

Партийните тролове се крият през тройни посредници