Повече витамини C, D, E в хранителните добавки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9601207 www.24chasa.bg
Максималното количество за някои витамини и минерали в хранителните добавки се увеличава.

Максималното количество за някои витамини и минерали в хранителните добавки се увеличава с нова наредба на министерството на земеделието. Тя е публикувана за обществено обсъждане.

Драстично се увеличава разрешеното количество витамин C в хранителните добавки - от 600 на 1700 мг. Допустимият фосфор също се вдига няколко пъти - от 250 на 1250 мг, фолиевата киселина - от 400 на 600 мг, витамин D - от 10 на 35 мг, витамин E - от 100 на 270 мг, витамини B6 - от 10 на 16 мг. Максималните количества за витамин А и манган пък се намаляват.

За някои вещества като B1, B2, B12 и хром, стойностите ще се определят спрямо оценката на риска за различните потребителски групи и приема им от други хранителни източници.

Тези количества обаче не важат за деца, бременни и кърмачки. Техният дневен прием трябва да е съобразен с изискванията по наредбата за физиологичните норми за хранене, където те са описани за различните потребителски групи.

Новата наредба определя и веществата, които се забраняват - които не са храни според европейските норми. В добавките не може да се слагат и наркотични вещества.

Създава се и регистър на хранителните добавки. Досега производителите и търговците трябваше само да уведомят регионалната инспекция по общественото здраве. Сега вече ще трябва да се регистрират по Закона за храните. Това важи и за тези, които продават хранителни добавки онлайн.