Евтина сянка на плажа и това лято

https://www.24chasa.bg/novini/article/9601217 www.24chasa.bg

Може да стане с поправка в Закона за здравето или концесионери и наематели доброволно да намалят цените

През лятото на 2021 г. също може да има плажни принадлежности с намалени цени или безплатни. Това се разбра след среща между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представители на Асоциацията на концесионерите на морски плажове в България.

Единият начин да се постигне намаление на цените е да се направи поправка в закон като миналото лято. Тогава чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето на министъра на туризма бе възложено да внесе в правителството предложения за намаляване на плащанията от страна на концесионерите и наемателите на морски плажове. Те трябваше сами да изберат с какъв процент да е намалението и съответно да свалят цените за чадъри, шезлонги и други плажни принадлежности. Това обаче важеше само за летния сезон на 2020 г. и тогава на 17 от общо 132 плажа сянката бе безплатна, а на много от останалите цената падна с 50% и повече.

Продължаващата криза, породена от пандемията, и произхождащите от нея рестрикции на здравните власти налагат подобен тип подпомагащи мерки да бъдат заложени и за летния сезон през 2021 г., заяви Марияна Николова. Тя уточни, че ще се търси съдействие от здравното министерство за това, както и за изработването на специални противоепидемични мерки за плажовете през лятото.

Друга възможност е концесионерите и наемателите да намалят цените на чадърите и шезлонгите с оглед на търсенето. В срок до 1 юни 2021 г. или за новите договори - в срок от 10 дни от влизането им в сила, концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление.

Поправка в закона обаче трудно ще мине в рамките на този парламент. защото трябва да се свика извънредно заседание.

Миналото лято на концесионерите бе предоставена също чрез промяната на закона възможността да увеличат търговските площи на поверените им плажове с още 4%, а също така да не плащат таксите си към държавата преди сезона, а след приключването му чак през октомври.

По време на срещата представителите на бранша са поставили въпроса за промяна в отстоянията между чадърите, което според миналогодишните параметри бе 20 метра. Посочили още, че вече са започнали записвания за Великден и щяло да е полезно за тях да имат повече яснота и конкретика за възможностите за пътувания около празника. В края на април и началото на май традиционно у нас вече има чужди туристи по Черноморието, а в началото на юни започват чартърните полети.