"168 часа": Неизвестните за изборите - дали депутатите на Радев ще са колкото на Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9603967 www.24chasa.bg

Изненадите зависят от коронавируса - при рязък скок на заразата влизат само големите партии

Някои по-малки играят само за субсидията - по 11 лв. годишно на получен глас

Интригата на тези избори ще бъде какъв процент подкрепа ще съберат партиите, гравитиращи около президента Румен Радев, тъй като в политическото пространство той се възприема като основен опонент на премиера Бойко Борисов. Известни са първите четири сили - че е много вероятно ГЕРБ отново да са първа сила и е възможно да ни управлява “Борисов 4”, че Слави Трифонов ще обере най-сериозно количество протестни гласове срещу системните партии, че ДПС настоява да се състави програмен или експертен кабинет, че десните най-после ще се завърнат в парламента след дълга пауза.

Като

резултат в полза

на държавния глава

се броят формираната от протеста коалиция на Мая Манолова, чието влизане засега е на ръба; за гравитираща към генерала може да се причисли и Демократична България, за която всички социологически агенции са категорични, че ще бъде представена в следващия парламент.

Някои наблюдатели смятат, че и в “Има такъв народ” на Слави Трифонов до голяма степен са привърженици на Радев. И се позовават на предаване от лятото по време на протестите. Шоуменът разказа как е летял с F16 в съседство със самолет, управляван от президента, и американският пилот постоянно хвалел българския си колега. Акцентът беше върху професията, но подтекстът показа възхищение от генерала.

Разбира се, би трябвало да се очаква, че към неговата група се включва и БСП, въпреки че Корнелия Нинова заяви, че ще решават дали да подкрепят Радев за втори мандат след изборите. Той все пак й е конкурент за мястото на лидер на опозицията. Има наблюдатели, които са скептични за това доколко червените нямат други планове. Но това е за следващия вот.

Сега ще проличи с каква подкрепа ще разполага военният пилот сред бъдещите парламентарни партии. Каквато и да е, е слабо вероятно “президентската” квота да успее да състави правителство. В това отношение едва ли ще има изненади.

Но неочаквани резултати, които не са предвидени от социолозите и политолозите, винаги има. Откъде може да дойдат?

Краткият отговор

е отвсякъде,

коментират Първан Симеонов от “Галъп” и Цветозар Томов от “Скала”. Причината е, че коронавирусът е непрогнозируем и всяко увеличение или намаление на заболелите в последните две седмици може да има неочакван ефект върху вота. Броят на регистрираните с COVID-19 може да откаже вече готови да гласуват избиратели. И то по-възрастните и колебаещите се, тъй като по-младите не се страхуват толкова от заразата. Това означава, че ще се отрази върху крайните проценти на опозицията, а властта ще спечели, казва Първан Симеонов.

В момента и “Галъп”, и “Алфа рисърч”, и “Медиана” прогнозират

избирателна активност над 50%.

Но партиите започнаха да калкулират и вероятността тя да падне до 45 или дори до 40%. Колкото е по-ниска, толкова по-голяма е ролята на твърдите ядра и толкова по-малко формации ще минат 4-процентната бариера. Ако гласуват под 2,5 милиона души, в сградата на “Съединението прави силата” ще се озоват само формациите с най-високо доверие - ГЕРБ, БСП, “Има такъв народ”, ДПС и Демократична България.

Прогнозите сочат приблизително 75 места за хората на Бойко Борисов, 65 - за тези на Корнелия Нинова, по 35 - 38 за Слави Трифонов и ДПС, около 15 за десните. Шоуменът и хората на Доган си оспорват третото място според агенция “Алфа рисърч”, а според други под въпрос е дали той няма да изпревари и БСП и да се класира втори.

Какво ще се случи, ако броят на заболелите рязко спадне, кои партии са от "квотата" на президента, както и какви са шансовете да има правителство след вота, четете ТУК.