Шефът на Държавната петролна компания Паун Илчев: Започваме с ремонт на базите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9611389 www.24chasa.bg
Досегашният шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев ще е изпълнителен директор на Държавната петролна компания. Снимка: Pixabay

Първото нещо, което Държавната петролна компания ще направи, е да завърши ремонта на базите, за да отговарят на европейските изисквания. Това каза пред "24 часа" изпълнителният директор на Държавната петролна компания Паун Илчев. Досега той беше шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев. За новия му пост стана ясно от Търговския регистър.

Ремонтът ще се извърши с около 16 млн. лв. Държавата отпусна 50 млн. лв. бюджет за новата компания за тази година. С тях трябва да се обнови и държавния резерв, както и да се обособи база за предприятието.

Утре ще се определи и кои от служителите на държавния петролен резерв ще се прехвърлят в компанията. Тя е наследник именно на резерва. Оттам ще дойдат около 35 човека, които в момента работят по 4-те бази. Общо служителите на компанията ще са 70, уточни Илчев. 

Не по-рано от 1-2 години ще започне изграждането на държавните бензиностанции, смята Илчев. По негово мнение ще е добре те да изпълняват по-скоро социална функция и да се разположат основно в населени места, където в близост няма частни бензиностанции. В тях може да се предлага горивото, което е останало непродадено. Целта е регулиране на пазара, уточни Илчев.

Всичко това обаче ще се изяснява тепърва, тъй като сега започва процеса по приемане и предаване, изясни той. 

В Управителния съвет влизат още Ралица Георгиева, която ще е заместник на Илчев, и Радостина Белчева, която става председател на борда на директорите. Мандатът на тримата е петгодишен. "Имах допир с горивата доста време, както и почти 30-годишен административен опит. Смятам, че имам визия и капацитет да се справя", обоснова кандидатурата си бившия шеф на института по метрология. 

Държавната петролна компания бе създадена миналата година с идеята да има прозрачност на пазара и да се постигната по-ниски цени на горивата за потребителите.

Според регистъра предмета на дейност на компанията е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти. Друга нейна задача е управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.