Пловдивчанин пострада при посещение в пещерата „Леденика”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9611617 www.24chasa.bg
Пещерата "Леденика" във Врачанския балкан. Снимка: Архив на автора.
Пещерата "Леденика" във Врачанския балкан. Снимка: Архив на автора.

Първото посещение на пловдивчанин в пещерата „Леденика” във Врачанския балкан в неделя се оказа фатално. Още на влизането си в пещерата с група туристи той се подхлъзнал на металните стълби, паднал и си счупил дясната ръка. Пострадалият Велислав Гривов веднага бил извозен с линейка до ортопедията на врачанската болница.

Според придружавалата 52-годишен мъж известна пловдивска адвокатка Елена Гунчева металните стълби, по които се движат посетителите, били заледени, непочистени и неосветени. Именно това според нея станало причина приятелят й да пострада.

Заради счупената си и гипсирана ръка Гривов не можел да шофира и се наложило приятел да идва от Пловдив да прибере двойката.

"Отидохме на излет, върнахме се с гипс заради необезопасени стълби. Ще предявим иск към тези, които я стопанисват", закани се Гунчева.

 Според Кирил Кирков, шеф на отдел „Спорт и туризъм” на община Враца, която стопанисва пещерата, е нормално в пещера с такава ниска температура през цялата година да е заледено, но стълбите винаги се почиствали и поддържали в добро състояние , за да могат посетителите да се придвижват из залите на „Леденика” нормално.

„На пострадалия мъж веднага му беше оказана първа медицинска помощ от екипа екскурзоводи на пещерата, които са обучени за това, твърди още Кирков. – От екипа веднага след това извикали линейка и опровергаха пред слуха, че 14-годишно момче си е счупило или изкълчило глезена на същото място, но което се подхлъзнал пловдивчанина.”