Проф. Стив Ханке пред "168 часа": Инфлацията в ЕС ще е по-висока от тази в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9612818 www.24chasa.bg

Тя ще влоши жизнения стандарт и ще понижи реалните доходи на хората

Тези дни проф. Стив Ханке бе избран за един от 250-те най-влиятелни хора в американската столица Вашингтон. Авторитетната класация на Washingtonian представя само фигури, които задават дебата и темите на обществото в САЩ през следващите години.

Организаторите твърдят, че са заложили само на фигури със солидна експертиза, която обяснява защо Вашингтон все още е привлекателно място за идеалистите.

В класацията са Брендън Райли, управляващ директор на "Барклис", шефът в "Ситигруп" по глобалните въпроси Кандида Улф, Робърт Зелик от Института “Харвард Кенеди”, Елиза Алдън, старши директор в "Пфайзер", Дан Брайънт, отговарящ за глобалната политика на "Уолмарт", Кейти Фалън, директор в "Макдоналдс", и много други.

- Проф. Ханке, дълговете се увеличават в ЕС и САЩ, как това ще се отрази на икономиките, инфлацията, лихвените проценти, обменните курсове, жизнения стандарт?

- Отдалечавайки се от Китай и Азия и насочвайки се към ЕС и САЩ, откриваме

драматично отклонение

от стабилната парична политика. Нека първо разгледаме САЩ. От февруари 2020 г. количеството пари в американската икономика, измерено чрез М2, се е увеличило с изумителните 4 трилиона долара. Това нарастване от 26% за една година е най-голямото от 1943 г. Надигащата се опасност за икономиката не е само в това, че печатането на пари надхвърля това от началото на пандемията, но че всичко ще продължи така и през 2021 г.

Паричният скок

за тази година е "заключен" (фиксиран - бел. ред.). Всъщност, дори без да се отпускат нови заеми или допълнителни покупки на книжа от банките, паричното предлагане на М2 ще нарасне с близо 12% през тази година. Това е два пъти по-бързо от средния темп на растеж за периода между 2000 и 2019 г.

Тоест, по-високата инфлация ще надигне грозната си глава в САЩ. И тъй като лихвените проценти следват инфлацията, те ще са по-високи от нея и тя

ще повлияе на жизнения стандарт

Що се отнася до обменните курсове, е трудно да се направи прогноза за курса на долара в средносрочен или дългосрочен план.

В краткосрочен план обаче сме свидетели на по-силен долар спрямо еврото и други основни валути, с изключение на китайското ренминби. Причината е, че

бумът в американската икономика

започна по-рано от други големи икономики, с изключение на тази в Китай. Между другото, там ренминбито (официалната валута, единица от която е юанът - бел. ред.) е изключително силно дори спрямо щатския долар, главно защото възстановяването на Китай от вируса започна преди това в САЩ.

Ако погледнем към ЕС, той изостава както от Китай, така и от САЩ във всички отношения. Единствената черта, която е обща като цяло, е темпът на растеж на паричното предлагане. В ЕС то нарасна драстично от февруари 2020 г., което предполага, че Европа ще се сблъска с по-висока инфлация и с по-високи лихвени проценти. Това, разбира се, ще влоши жизнения стандарт. Ако това не е достатъчно лошо, трябва да подчертая, че възстановяването ще дойде по-късно и в ЕС няма да бъде така силно както в САЩ или Китай.

Как ще почувстваме влошения жизнен стандарт в ЕС и защо според него локдауните нямат почти никакво въздействие върху хората, четете ТУК.