Слагат депутатите с увреждания на последния ред

https://www.24chasa.bg/novini/article/9613573 www.24chasa.bg
Павел Савов не успя да се закълне от трибуната на Народното събрание, защото до нея няма достъп за хора с увреждания.

Депутатите с физически увреждания ще участват в пленарните заседания само от последния ред и с подвижен микрофон. Този отговор получи “24 часа” от главния секретар на Народното събрание Стефана Караславова на въпроси относно достъпността в новата сграда и пленарна зала на парламента. Поводът за запитването ни бе клетвата в един от последните дни от мандата на сегашното 44-о НС на народен представител с двигателни затруднения. На 11 февруари Павел Савов от ГЕРБ се закле от мястото си. Той е в инвалидна количка и не можа да стигне до трибуната, където по традиция тържествено полагат клетвата си всички негови колеги.

Пътеките между седалките в залата са със стъпала и

Заради стълбичките по пътеките трибуната е недостъпна за инвалиди.
Заради стълбичките по пътеките трибуната е недостъпна за инвалиди.

никъде няма

рампа, която

да отвежда до

първите редове

Общо 19 млн. лв. обаче похарчи държавата, за да се реконструира и обзаведе новата пленарна зала, като сред екстрите в нея бе красивият стъклен удароустойчив таван по образец на германския Бундестаг.

Достъпност в залата има и тя е осигурена през трите ѝ централни врати, посочват от администрацията на парламента. В цялата сграда пък има маршрути с автоматично отварящи се врати в коридорите, 5 подемни платформи и широки асансьори, които осигуряват достъп на хора с увреждания до ложите и президиума на пленарната зала. Това означава, че за гостите в заседанията и председателите на НС не би трябвало да има проблем да стигнат с инвалидна количка до местата си.

Същите тези маршрути обаче

осигуряват

достъп на хората

с увреждания

само до 9 зали

и бюфета,

от който депутатите си вземат кафе и сандвичи, става ясно от разясненията.

През 2021 г. би трябвало да бъдат направени допълнителни инвестиции в достъпност на пленарната зала, твърдят от администрацията на Народното събрание. Предвижда се обществена поръчка за “комплексна конферентна аудио-видео система”, съобщават още от администрацията. За монтажа и поддръжката ѝ НС плаща 1,7 млн. лв. С нея на всяка депутатска банка ще се монтира микрофон, така че изказванията да се правят от място, а не от трибуната.

По думите на председателката на парламента Цвета Караянчева от септември миналата година обаче такава поръчка вече се обжалва. Затова се е стигнало до забавянето ѝ. Иначе микрофоните по модел на Европарламента трябваше да са монтирани в края на февруари тази година, заяви преди 5 месеца председателката.

На незрящите посетители от парламента пък са осигурени брайлови брошури - пътеводители, които се раздават на всеки вход на сградата. До направата им се стигна, след като на 9 септември 2020 г.

Комисията за

защита от

дискриминация

извърши

проверка

именно за достъпността на бившия Партиен дом. Заедно с членовете на комисията в проверката участва и човек с увреждания.

Те обхождат заедно “достъпния” маршрут в сградата и единствената констатация е “липса на средства за ориентация на хора с намалено зрение”, обяснява в отговора си до “24 часа” главният секретар на НС. И уверява, че досега не са постъпвали каквито и да било оплаквания за достъпността в сградата.