Горивата тласкат инфлацията нагоре, засега с малко

https://www.24chasa.bg/novini/article/9614331 www.24chasa.bg
Поскъпването на горивата ще продължи и през следващите месеци и ще помпа инфлацията. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За два месеца от началото на годината дизелът и бензинът поскъпнаха с над 6%, а разходите за транспорт само през февруари нараснаха с 2%

Макар че 2021 г. започна с нищожна месечна инфлация от 0,2%, през февруари тя вече е 0,6% в сравнение с предния месец.

В основата на поскъпването сега стоят най-вече горивата и разходите за транспорт, които са се вдигнали средно с 2% за един месец, след като и през януари се бяха повишили с 1,2%.

През февруари масовият бензин А95Н е поскъпнал с нови 4%, след като през януари бе вдигнал цената си с 2,3%, а дизелът е поскъпнал с нови 3,8%, след като през януари беше стойността му беше с 3,2% по-висока. През февруари пропан-бутанът за превозни средства е поскъпнал с 6,7%, метанът - с нови 2,2%, а таксите за шофьорски курсове - с 2,3%.

Най-вероятно този процес ще продължи и по-нататък, тъй като от началото на 2021 г. петролните котировки постоянно пълзят нагоре и в понеделник основните видове петрол по световните борси добавиха нов половин долар към цените си, достигайки 69,63 долара за барел за сорта “Брент” и до 66,03 долара за американския лек суров петрол.

Според експерти основната причина за това повишение на цените на горивата е тъpceнeтo в Kитaй, което през последните два месеца ce e вдигнало c пoчти 17%, движено главно от рязкото нарастване на промишленото производство и продажбите на дребно в страната. Teмпoвeтe нa pacтeж и нa двaтa пoкaзaтeля нaдминaват пpoгнoзитe нa eкcпepтитe, още повече че на годишна база сравнението се прави с януари и февруари на 2020 г., когато Китай бе напълно парализиран в началото на пандемията.

Извън горивата и транспорта у нас през февруари има по-забележимо поскъпване – 1,2% в сравнение с предния месец, на храните и безалкохолните напитки, което е необичайно за този месец от годината.

Много групи стоки и услуги обаче са поевтинели, например облеклата и обувките през февруари са с 1,7% по-евтини, а цените на алкохола и цигарите остават на равнището си от януари. На месечна база са започнали да поевтиняват и много видове електроуреди, ползвани в домакинството, таксите за детски градини и ясли, козметиката и продуктите за лична хигиена.

Втори пореден месец обаче поскъпват извънболничните медицински услуги, в които влизат лабораторните изследвания, а също и лекарските и стоматологични услуги.

В същото време годишната инфлация, която се взема предвид за покриване на критериите за влизане в еврозоната, бележи лек спад – от 0,9% през януари на 0,7% през февруари. Това се дължи на факта, че през последните месеци на 2020 г. имаше предимно дефлация или съвсем леко увеличение на цените в рамките на до 0,5%. За да се покрият критериите, този индекс трябва да бъде под 1,7%.