По 180 умрели на ден у нас към 4 април прогнозира американски университет (Графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9617360 www.24chasa.bg
Университетът на Вашингтон

Пикът ще е 3 дни след изборите

От няколко дни предсказаните високи бройки съвпадат с реалните у нас

Средно 180 души дневно да умират от COVID-19 в България към деня на изборите на 4 април. А пикът на смъртността да е 3 дни след тях с над 190 починали за ден.

Това е актуализираната прогноза на института за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон.

Ако прогнозата се сбъдне, това означава рекордно високи нива на смъртност заради коронавируса в България (27 на милион население).

Американците работят по три сценария за развитие на епидемията във всяка държава в зависимост от налагането и спазването на противоепидемичните мерки. Често пъти обаче техните предвиждания се променят рязко с всяка актуализация. Прогнозата за България от средата на февруари беше сравнително позитивна и предвиждаше пик с около 70 жертви на ден в края на март и затихване до 12 починали в началото на юни. Общите жертви дотогава трябваше да са около 14 000. В последвалата актуализация на 6 март датата на пика се запази, но прогнозните жертви в пика бяха 170. Само няколко дни след това разминаването с дневните данни у нас беше с 25% и “черният” сценарий изглеждаше малко вероятно да се сбъдне. Последната корекция повиши жертвите в пика до 190 и го измести със седмица напред. Общият брой на жертвите към 1 юни се покачи прогнозно до 21 500 (двойно увеличение спрямо сегашните).

Освен за България подобен взрив на смъртността се предвижда за Унгария и Чехия. Останалите страни в Европа засега са “пожалени” от подобна перспектива.

От няколко дни прогнозният брой починали на американския университет съвпада напълно с усреднените реални нива на смъртността у нас. За 16 март прогнозните жертви са 99, а реалните 101.

В Унгария обаче прогнозата към същата дата е за 249 умрели, а реално са 156. За там е предвидена и “невероятната” смъртност от 570 на ден, или 60 на милион население, към 4 април.

Въпреки наличието на доста грешки в прогнозите на IHME, техния модел се ползва и от Белият дом за управление на мерките срещу епидемията и преценяване на ефекта от тях .

Вижте цялата пpогноза за Бългаpия нo Унивеpcитета нo Вашингтон ТУК.

Вижте седмичната смъртност по държави ТУК