Изследване: В повечето пресни млека май има много сухо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9617408 www.24chasa.bg
Последните протести на млекопроизводители срещу ниските изкупни цени на млякото бяха през 2018 г. Оттогава цената му е приемлива за производителите, но твърде висока за млекопреработвателите и това ги изкушава да мислят начини как да спестят част от тези разходи. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Само в 3 продукта от общо 17 няма добавена млечна пудра

Тест, направен наскоро от асоциация “Активни потребители” с помощта на лаборатория, показа наличие на сухо мляко в доста големи количества в повечето пресни млека на българския пазар. Това съобщи за “24 часа” председателят на асоциацията Богомил Николов.

Тестът е правен през ноември м.г. със 17 марки прясно мляко, продавани в магазините, които са дадени на лаборатория. От резултатите се оказало, че само в 3 проби няма добавена никаква млечна пудра, но в останалите 14 тя е в доста големи количества. В 4 от тях е под 49%, но в други 7 е между 50 и 85%, а в три проби даже е над 85%, т.е. в тях вероятно няма никакво прясно мляко, а се продава на практика сухо мляко, смесено с вода.

Николов обаче се въздържа да каже имената на фирмите, тъй като в България няма сертифициран метод, по който да се открие съдържанието на сухо мляко в прясното. Същото потвърдиха вчера пред “24 часа” и от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). (Виж по-долу.) Влагането на сухо мляко в прясното е забранено, то може да се влага, и то само до 20% единствено в други млечни продукти като кисело мляко, сирене и т.н., но не и в прясното.

Методът, по който е работила лабораторията, е да открие съдържанието на веществото фурозин. То обаче е индикатор за топлинна обработка на млякото, а прясното мляко все пак се пастьоризира, при което се подгрява леко, или се обработва по метода UHT, което означава загряване до по-висока температура. Все пак вероятността да е сложено сухо мляко се увеличава правопро-порционално на количеството фурозин, тъй като в самото сухо мляко неговото съдържание е много високо. Това е така, защото млечната пудра се получава чрез индустриално изсушаване на прясно мляко при много висока температура. Лабораторният метод обаче не е точен, защото технологиите са различни, а не се знае какво сухо мляко точно е купувал съответният производител.

“Въпреки че методът не е сертифициран, наличието на фурозин, и то в големи количества, говори, че в прясното мляко също се влага сухо. Разговаряли сме и с производители и това е широко известно в бранша”, каза Николов.

Асоциацията е изпратила писмо до земеделското министерство, в което настоява за събиране на Националния съвет по храните, който да обсъди начини и методи за по-стриктно проследяване дали млекопроизводителите влагат млечна пудра в прясното мляко.

“Аз смятам, че мерки трябва да се вземат още докато вредната практика не е получила широко разпространение, защото после е късно. Ако всички производители почнат масово да влагат сухо мляко, вече е късно, защото започват оплаквания от бранша, че ги принуждават да произвеждат по-скъп продукт и лобистки натиск. В крайна сметка потребителите получават по-лошо качество. Сухото мляко не е отровно, но колкото повече от него се съдържа в един продукт, толкова по-малко полезни вещества има в този продукт”, каза Николов.

От БАБХ подчертаха, че не само в България, а никъде в ЕС не съществува референтен лабораторен метод за установяване на наличието на сухо мляко в млечните продукти. Те контролират млекопроизводителите, както изисква Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти - чрез проследяване на това какви количества сурово мляко, млечна пудра, млечен протеин и други суровини влизат в мандрата и какво излиза от нея. Това се описва в специални дневници, които всеки млекопроизводител е длъжен да попълва и при проверка се изискват.

В същата наредба са определени и специфичните изисквания към другите видове млечни продукти, различни от прясно мляко. Няма забрана за влагането на сухо мляко, млечен концентрат и млечен протеин при производството на млечни продукти. Като суровина за производството им е допустимо влагането до 20% добавено възстановено сухо мляко.

Това не се отнася до млечните продукти, произведени по БДС (кисело мляко, сирене, кашкавал), при чието производство е допустимо влагането единствено на сурово мляко, казаха от БАБХ.

“Всеки производител си носи отговорност, ние не сме контролен орган. Все пак имаме етичен и морален кодекс, който не допуска такива практики”, реагира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Той каза, че също е чувал подмятания за влагане на сухо мляко в прясното, но в крайна сметка вкусовите качества биха издали наличието му. Липсата на лабораторен метод за откриване на точното съдържание на сухо мляко обаче е пречка за засилване на контрола, смята той.

В България миналата година са събрани 675 хиляди тона сурово краве мляко, от които като прясно мляко са продадени 76 хиляди тона. Останалото е отишло за производство на млечни продукти.