Българската общност в Истанбул скърби за бившия генерален консул

https://www.24chasa.bg/novini/article/9623284 www.24chasa.bg
Ангел Ангелов

Кончината на Ангел Ангелов, доскорошен генерален консул на България в Истанбул, се посрещна с изключително прискърбие от общността на българите в мегаполиса.

"С кончината на Ангел Ангелов нашата общност изгуби един от най-видните сподвижници и голям радетел за опазването и развитието на българщината в живота и вековните традиции на българите, на българските светини в Истанбул и в Одрин. Той влагаше цялото си сърце и ум и като дипломат, и като специалист, и като човек и приятел в изпълнението на тази важна мисия, допринесе много за сплотяване на българската общност тук като едно семейство, да се гордеем, че сме българи. Затова той остави най-добри чувства и спомени сред всички нас. Дълбоко скърбим за неговата загуба. Ще го запомним с усмивката и голямата му доброта и отзивчивост. От името на църковното настоятелство и цялата българска общност изразяваме най-искрени и най-дълбоки съболезнования на неговите близки и приятели! Бог да го прости, мир и светлина на душата му". Това заяви председателят на църковното настоятелство на българската общност в Истанбул Васил Лиязе специално за БТА по повод кончината на Ангел Ангелов.

Васил Лиязе припомни, че благодарение на усилията на покойния генерален консул /в сътрудничество с църковното настоятелство и специалисти от България, между които и съпругата му Ира Борисова/ през 2015 г. е открито българското неделно училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Истанбул, където изучават българския език не само децата, но и възрастните българи. А екзархийският комплекс в квартала Шишли се превърна в най-българския дом, където се отбелязват националните празници, съживяват се изконните български традиции.

Особено продуктивни са усилията, които влага за възстановителни работи на уникалната Желязна църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог, на екзархийските имоти в Одрин и др., на които са посветени документалните филми с негово участие "Екзархията - сърцето на България в Истанбул" и "Корени във времето". Както и за укрепване на връзките между българската общност и турските институции, на дружбата и добросъседството.

"Ако днес нашата малка общност е сплотена като едно семейство, ако българският език, вярата и традициите се обогатяват и предават от поколение на поколение, ако се ползваме с всеобщо уважение, то принос за това има Ангел Ангелов, с кончината на когото изгубихме изключителен човек, сподвижник и приятел. Светла му памет", посочи още Лиязе.

От името на църковното настоятелство са изпратили съболезнования до семейството и близките в България. А също и венец за поклонението, което ще се състои на 19 март, петък, в църквата "Св.Неделя" в София.

Редица дружества на българските изселници в Авджълар, Картал и др. също изразяват прискърбие за кончината на генералния консул. В послания на интернет страниците им или в социалните медии със снимки от съвместни инициативи те подчертават личния му приноса за укрепване на връзките с България и институциите, за развитие на добросъседските и приятелски отношения между Турция и България.