Пратка с фалшиви ваксини "Спутник V" е иззета в Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/9623741 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Мексиканските власти иззеха пратка с фалшиви дози от руската ваксина "Спутник V", съобщи Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), организацията, занимаваща се с износа на препарата.

"По-рано днес мексиканските власти иззеха партида ваксини, опакована и обозначена като "Спутник V", заяви суверенният фонд РФПИ, цитиран от Ройтерс. "Анализът на снимките от иззетата пратка, включително дизайна на флаконите и обозначенията, показва, че става дума за фалшива субстанция, която няма нищо общо с оригиналната ваксина", добави фондът, цитиран от БТА. 

Първата партида "Спутник V" - 200 000 дози - пристигна в Мексико на 23 февруари. По-рано този месец мексиканските регулаторни органи издадоха извънредно разрешение за ползване на препарата.

Фалшивата пратка с 5775 дози е иззета на Международно летище Кампече в Мексико, съобщи мексиканското правителство. Тя е трябвало да бъде превозена с частен самолет за Хондурас. Шишенцата, чиито етикети са с правописни грешки в надписите на руски, били скрити сред кенчета с безалкохолни напитки във фризер, показват публикувани от мексиканското правителство снимки.