Поне 48 часа ще броят изборите в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9627564 www.24chasa.bg
Над 48 часа ще продължи отчитането на изборите в София заради сложните протоколи, които ще затруднят секционните комисии СНИМКА: 24 часа

Причината е в сложните протоколи

Над 48 часа ще продължи отчитането на изборите в София заради сложните протоколи, които ще затруднят секционните комисии. Със сигурност ще има и опашки за предаване на резултатите. За това предупредиха от трите районни комисии в столицата.

“СИК ще срещнат трудности при този протокол, защото се въвеждат данни и от хартиените бюлетини, и от машините. Обемът е огромен - 20 страници формат А3”, каза председателят на 25 РИК Валери Цолов. Около час поне ще е нужен за приемането на протокола на една секция, прогнозира той пред Би Ти Ви.

8 от 10 секционни избирателни комисии правят грешки в протоколите, допълни Мария Георгиева от 24-и РИК. Освен това е обърнат редът за попълване на някои точки - първо се попълва по-задна точка, след което комисията трябва да се върне към по-горна.

“СИК за първи път ще се сблъскат с такова връщане и преподреждане в протоколите”, обясни Георгиева.

“Има 6 стъпки за вписване на хартиените и 9 стъпки за машинните бюлетини. Тези данни после трябва да се сборуват, преференциите за всеки един кандидат от хартиените и машинните бюлетини - също, трябва да се сборуват и преференциите в цялата кандидатска листа и бройката трябва да отговаря на броя действителни гласове, вписани в друг ред. 48 часа няма да стигнат, за да се обработят данните, а това е срокът, в който РИК трябва да предадат окончателните резултати на ЦИК”, предупреди Полина Витанова от 23-и РИК.

През миналата седмица ЦИК обсъди няколко варианта за промяна на протокола, но нито един не бе приет.

При повреда на машината за гласуване СИК трябва да опишат дата и час на спирането, кога са сигнализирали изпълнителя, както и кога се е отзовал техник. В тези случаи до отстраняване на повредата гласуването ще продължи само с хартиена бюлетина, гласят приети от ЦИК методически указания.

Поради изключени микрофони на заседанието на ЦИК не стана ясно дали ще бъде разрешено видеонаблюдение при броенето на бюлетините от застъпници и наблюдатели, както и дали членовете на СИК ще трябва да броят и отрязъците от машинното гласуване.

Това ще стане ясно, след като бъдат публикувани решенията.