Арестуваните военни разузнавачи продавали тайните на НАТО и ЕС за 2-3 хил. лв. на месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/9627764 www.24chasa.bg
Военен разузнавач брои пари в кабинета си.

Прокуратурата и ДАНС разкриха къртиците на руското посолство 

Организацията на резидента Иван Илиев контактувала с изгонените руски дипломати

Вербуваните агенти снимани и записвани от септември

Разбитата шпионска група от бивши и настоящи военни разузнавачи е захранвала с информация изгонените през последната година и половина руски дипломати, последният от които е Василий Сазанович, научи “24 часа” от източник, запознат с разследването.

Ръководителят на групата Иван Илиев е бил ръководен кадър във Военното разузнаване към Министерството на отбраната до 2016 г.,

завършил е в

Москва, бил е

на обучение в

Главното

разузнавателно

управление (ГРУ)

на Русия

Съпругата му е рускиня с българско гражданство. Имала е добри контакти в посолството на Русия у нас и е била връзката на мъжа си с дипломатите. В петък от прокуратурата публикуваха видео от външното наблюдение по разследването, което показва как жената влиза и излиза от сградата на руското посолство в София.

Иван Илиев, когото разследващите наричат резидент, е вербувал двама настоящи военни разузнавачи, които са по-млади от него, и двама бивши, един от които е Любомир Медаров. До задържането му в четвъртък

Медаров работи

в секретното

деловодство

на Народното

събрание,

където също има много класифицирана информация, търсена от руснаците. 

Иван Илиев е поставял задачи на агентите си, които е трябвало да търсят и да му предават секретна информация. Според доказателствата, които са намерени от ДАНС и прокуратурата, това са:

4 координационният център на НАТО във Варна - задачи, планове за развитие, щат, финансиране;

4 операции на НАТО в различни региони (планове, задачи, финансиране, резултати);

4 решения от заседания на различни комитети на НАТО;

4 информация от агенцията на НАТО за комуникации и информация;

4 въпроси, свързани с политиката на НАТО и EC спрямо Русия, Беларус, Украйна и други бивши социалистически републики;

4 данни за департамента по отбрана на американското посолство или други данни за САЩ (инвестиционни програми, ремонт, оборудване);

4 подробна информация за контактните лица със САЩ, Великобритания;

4 работни срещи с американски, британски и немски представители, данни за тях и темата на разговорите;

4 съвместни програми и операции;

4 стажове, обучения, организирани от партньорите в НАТО;

4 финансова помощ;

4 дейност на ЦРУ и други американски спецслужби в България.

Това обаче са само част от темите, по които шпионската група е търсила информация чрез достъпа си до държавни тайни и е предавала на резидента Илиев, а той чрез съпругата си - на руското посолство.

След всеки изгонен руски дипломат в последните години от прокуратурата съобщаваха, че са контактували с български граждани и

са давали пари

за тайните

на НАТО и ЕС

Оказва се, че през цялото време ДАНС е работила по разбитата в четвъртък група от български бивши и настоящи военни разузнавачи. Бяха публикувани кадри и записи от конспиративните им срещи, които са провеждани преди, но и след изгонването на военния аташе на Русия Василий Сазанович, също бивш кадър на ГРУ. Той беше обявен за персона нон грата на 18 декември. (Виж карето на 3-а стр.)

След арестите на руските шпиони един от тях е признал за антидържавната дейност и е освободен с с парична гаранция. Останалите 5-има са в ареста, а Военната прокуратура ще иска от съда да бъдат задържани за постоянно. 

Групата е следена от септември м.г., обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов във Варна. Според него няма непоправими щети.

“Красимир Каракачанов и ръководителят на Военното разузнаване Велко Атанасов, който е достоен български офицер, имат голям принос за разкриването на групата. Надявам се този случай да обедини българските граждани, а не да ги разедини. Защитаваме националния си интерес, а не го продаваме и предаваме.

Не мразим никоя

чужда държава,

но сме длъжни

да защитим

нашата”,

каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг в петък. Часове след разкритията от руското посолство също публикуваха позицията си:

Разследването срещу лицата, обвиняеми за шпионаж, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени. Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство.

2-3 хил. лв. на месец са получавали действащитевоенни разузнавачи, за да издават класифицирана информация на резидента си, стана ясно от записите. “Сега не можем да кажем колко ще дават, защото зависи от материала. Но по принцип те дават по-често във валута. Как предпочиташ - във валута или в български левове? Защото валутата е малко нож с две остриета. Трябва да ходиш и да я обръщаш. Все пак, ако ти дадат 2000 лв. всеки месец или 3000 лв.? Все пак е някаква сумичка”, казва резидентът на една от срещите си с вербувания от него млад колега. 

За това, че пари са раздавани, говори и запис от камера, монтирана тайно в кабинета на един от арестуваните военни. Тя показва ясно как човекът вади бял плик, отваря го и започва да брои пари.

На друг клип се вижда, че другият действащ служител от шпионската група снима с телефон в продължение на часове. Апаратът му е даден, за да прави снимки на документи на служебния си компютър.

“Ти доста материал даде миналия път. 4 партиди. Аз го видях, какво си дал на флашката. Хубаво. Доволен е. Ако не даваш много, може и през два месеца да се виждаме. И сега ще ти открия една малка тайна. Не всичко може да се обработва тук. То се праща, знаеш. Сега e COVID няма самолети, няма и дипломатически пощи, не всичко е нужно. Ще копираш материалите. По-нататък ще видим. Аз съм казал - искаме конкретни задачи, защото през теб, нали, минават много материали”, казва резидентът Илиев на един от записаните разговори. В друг директно си признава, че е почитател на Сталин. “Аз не съм малко просъветски, аз съм просталински.

Бях на 7 годинки, когато сутринта съобщиха. Баща ми почна да плаче. Искам да ти кажа, че нали и жена ми е рускиня. По-друго е. Но мотивът си е мотив, това не е обида. Това е опасно. Именно, в края на краищата животът е един бе, мойто момче. Ти виждаш ли какво става, бе? Никой не те брои за слива, ако не можеш да извадиш пари!”, откровен е пред агента си Иван Илиев, без да подозира, че ДАНС и прокуратурата го записват.

Ръководителят е давал указания на вербуваните от него. Така например по време на вечеря в ресторант обяснява как да действа с апарата, който му е дал, за да прави снимки на служебния си монитор. “Ще видиш картата и ако нещо случайно стане, само ще щракнеш и ще я счупиш. Тя не може да се възстанови. Дръж апарата вкъщи, в мазето, в някое чекмедже. Завий го във фолио и сложи бележка: “Подарък за Виктория”, все едно, че в бъдеще ще ѝ правиш подарък”, казва резидентът.

“С картата ли?”, пита агентът му в Министерството на отбраната. “С картата, за да може да снимаш. Сега в началото няма да снимаш много, за да видим как ще излизат. Можеш да щракнеш някои. Материали, които засягат нашата обстановка, но и Русия, Украйна, Близкия изток, Ирак, Нагорни Карабах, той е много важен. И тия 8% поляци, които са в основата на протестите.

Ей така, между другото, ще чегърташ. И ако има нещо, което да е секретно, можеш да снимаш, за да видят все пак, че имаш достъп до класифицирана информация”, дава указания Илиев. Той предпочита цифрови, за да не остават следи на хартия.
“Ще застанеш спокойно срещу екрана. То нали може да се изкара, като снимаш, да изкараш снимката. Да видиш дали се чете, дали не е замазано” е друга реплика на резидента.
Записани са и разговори между лидера на шпионската група и съпругата му, която е снимана да ходи в руското посолство.
“Ще даде, там ще те вкарат пак. Ако случайно даде пари - в различни пликове. Пише едно съм аз, две момчето, три еди-кой си. А на Любчо - кръстче”, казва Илиев, преди съпругата му да влезе в посолството.
“Той знае, какво, аз да му казвам ли?”, пита тя.
“Нищо няма да му казваш”, отговаря той. Винаги има опашка там. Влизаш, без да чакаш на опашка. Имаш час", казва резидентът.
“Какъв беше, фамилията знаеш ли?”, пита съпругата му за човека, с когото трябва да се срещне.
“Зинякин ли, ама не съм сигурен. Александър?” (В руското посолство няма човек с такава фамилия, но има Александър Зинкин, който е част от списъка на дипломатите от мисията наред с няколко от изгонените досега, бел. р.)
“Зинякин?”, пита пак съпругата му.
“Нали знаеш как изглежда, ти ще го познаеш”, казва резидентът.
Разследващите са иззели компютри, телефони, SD и симкарти, устройства за криптиране на информацията, пари и документи. Разследването на антидържавната дейност на 6-имата продължава.

Николай Малинов пътува до Москва, където Путин го награди с орден. По-късно САЩ сложиха черен печат на съдията, който му разреши да излезе зад граница.

6-има руски дипломати обявени за персона нон грата за година и половина

Шестима руски дипломати бяха обявени за нежелани у нас само за година и половина, заподозрени, че са развивали и шпионска дейност.

Началото беше сложено на 10 септември 2019 г., когато Специализираната прокуратура повдигна обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение “Русофили” Николай Малинов. На бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и на руския бизнесмен Константин Малофеев беше забранено да влизат у нас за 10 години.

След ареста на 6-имата настоящи и бивши военни разузнавачи от партия “Възраждане на отечеството” с председател Николай Малинов разпространиха следната позиция:

Свидетели сме на поредния български скандал с предполагаем шпионаж в полза на Русия. Прокуратурата изнася в публичното пространство твърдения и раздава обвинения за тежки престъпления срещу държавата, които трябва да бъдат доказвани в съда. Цялата поредица от шпионски скандали, започнали с обвинението срещу Николай Малинов през есента на 2019 г., е част от системната работа на български институции за превръщането на Русия в съзнанието на българите във враг и в опит за безвъзвратно влошаване на взаимоотношенията между нашите две държави и нашите два народа.

След обвиненията за Малинов в края на октомври 2019 г. прокуратурата обяви, че има разследване срещу първия секретар в посолството на Русия Владимир Русяев. Заради имунитета му наказателното дело срещу него беше спряно, но той е обявен за персона нон грата и напуска страната с полет за Москва.

В края на януари 2020 г. последва нов скандал. Тогава след сигнал от ДАНС бяха изгонени Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов. Ярошенко е първи секретар в консулския отдел, а Хватов е служител в търговското представителство.

На 24 септември бяха изгонени Сергей Николашин и Вадим Биков, които са заместник търговски аташета към посолството на Москва в София. Разследващите установили, че Николашин и Биков търсили класифицирана информация за плановете за модернизация на въоръжените сили.

На 18 декември 2020 г. България обяви за персона нон грата военния аташе полк. Василий Сазанович. Изгонването на дипломата се налагало заради “действия, несъвместими с дипломатическия му статут”. (24часа)