“168 часа”: 1987: Похитителите опитват да отвлекат 2 едри немкини, но жените надделели

https://www.24chasa.bg/novini/article/9629651 www.24chasa.bg
Полк. Сава Денев с мегафон в ръка върви към автомобила на похитителите. Снимките са от личния му архив.

В рубриката "Тайните на прехода - скритата история" ви представяме спомени от първо лице на един от участниците в емблематичните операции по обезвреждане на терористи преди и след Възродителния процес. На 9 март се навършиха 36 години от атентата на гара Буново. По този повод потърсихме полк. Сава Денев, участвал в разследването. Той и колегите му предоставят решаващите доказателства за разкриването на терористите. Той е и човекът, който лично преговаря с похитителите на двете деца от Добрич през юли 1987 г. Днес той е на 80 години, но още се вълнува, когато си спомня за тези инфарктни моменти от кариерата си.

Това е първата част от интервюто. Втората и третата, четете скоро. 

- Полк. Денев, вие сте участвали в операцията по спасяването на отвлечените от български турци деца. Бихте ли разказали за този случай.

- Ръководител на групата за отвличане е д-р Никола Николов, ветеринарен лекар, неговият син Орлин и техният приятел Невен. Те решават да отвлекат заложници и с тях да пресекат турската граница. Първият им опит е като качват на автостоп две немкини - туристки, но те били по-едри и тримата мъже се отказват.

- Стълкновения ли е имало?

- Оставили са ги на един къмпинг и са се прибрали обратно в селото си Чернолик, Силистренско. След това правят втори опит. Използват, че пред хотел "Интернационал" в Златни пясъци

спира автобус

с деца

от Чехия, които идват на почивка в България. Решават, след като децата слязат от автобуса, да взривят наблизо две гранати и в суматохата да отвлекат две деца, да ги качат насила в своята кола и да тръгнат към Турция. Орлин обаче се уплашил и така се проваля и този опит. Така се стига до ситуацията в Добрич, където срещат две момченца - едното на 12, а другото на 14 г. - и им казват, че ще ги заведат на разходка; пред хотел "Интернационал" в Златни пясъци, за да привлекат вниманието на нашите служби, започнали да хвърлят позиви, пари, скъсаните си паспорти и да крещят, но хората не им обърнали внимание. Мислели че се снима филм. Чак когато метнали и взривили 2 гранати, органите на МВР им обръщат внимание и ги блокират пред хотела. По решение на създадения щаб аз бях определен да установя контакт с тях като официален представител на службите на МВР.

Те ли са поискали такъв контакт, четете - ТУК!