Билгюл трябвало да седи зад шофьора, отстъпила мястото на мъж, който загина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9633815 www.24chasa.bg
Счупения прозорец, през който Билгюл успяла да излезе и да помогне на останалите

Студентката Билгюл Харунова, която спаси оцелели в катастрофиралия автобус на пътя за Варна, сама се отървала по чудо. Бъдещата акушерка от Омуртаг отстъпила място №3 зад шофьора на мъж, който в кървавото меле е загинал на място. Билгюл учи във великотърновския филиал на МУ-Варна и във фаталната нощ се прибирала към родния си Омуртаг, заради здравословен проблем на майка й.

"Татко ми се обади, че майка ми е зле и ще я карат в спешна помощ. Мястото ми беше на предните седалки, точно зад шофьора, където аз не седнах, защото беше седнало едно момче, отстъпих му мястото и минах на задните седалки", разказа през "24 часа" 20-годишната студентка.

Автобусът София - Варна трябвало да потегли от Велико Търново в 22.45 ч., но закъснял, заради снеговалеж край Севлиево. Освен шофьора, Билгюл преброила още петима в нощния курс - мъжът на първата седалка, две момичета и възрастна жена. "Аз си пуснах музика както винаги. Изведнъж стана, за няколко секунди. Преобърнах се и паднах на стъпалата на задната врата. Блъснах си главата някъде, нещо тежко падна върху крака ми. Не знам как се измъкнах оттам. После счупих стъкло, излязох навън. Чух някакви звуци вътре в автобуса, пак влязох да изкарам и момичетата, бяха две. Изкарах ги и после дойде бърза помощ, доколкото си спомням", разказа пред "24 часа" 20-годишната студентка.

"От шока, не знам колко съм разбрала, но момчето, което бе заело моята седалка, е починало на място", допълва тя.

Според Билгюл тя е освободена за домашно лечение с фрактури на дясна подбедрица и от лявата страна на черепа, но от областната болница опровергаха подобни сериозни травми. Тя е с охлузвания и натъртвания, според данните в медицинския журнал и вероятно е все още неадекватна след шока от преживяното.

Билгюл е една от най-добрите студентки в медицинския филиал във Велико Търново, каза ръководителката му доц. Дияна Димитрова. "Изключително бързо се ориентира в обстановката и действа. Може би Господ я е изпратил там", допълни доц. Димитрова.