"168 часа": Плутоний и шпионско оборудване изчезват безследно в Хималаите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9634058 www.24chasa.bg
Изглед към връх Нанда Деви

ЦРУ изпраща мисия до връх в индийската част, за да разузнае за ядрените опити на Пекин

Виелица принуждава експедицията да скрие всичко в пукнатина. Следващи екипи никога не го откриват

Местни жители смятат, че веществото се е взривило и е довело до опустошителното наводнение през февруари т.г.

7 капсули с плутоний, радиостанции, антена и електрозахранване изчезват безследно от индийската част на Хималаите преди 55 години. Местните жители подозират, че радиоактивното вещество е причина за опустошително наводнение през февруари т.г.

Няколко поколения от градче в подножието на връх Нанда Деви в североизточната част на страната вярват, че опасният елемент все още е заровен под снеговете и скалите.

В Райни смятат, че скритото шпионско оборудване е избухнало и довело до потопа.

Учените казват, че

се е отчупил блок

от ледник

и е паднал в р. Даули Ганга. Нивото на реката се е повишило и е скъсало язовирната стена. Това е предизвикало бедствието, довело до смъртта на най-малко 50 души.

Но в планинското градче с около 250 домакинства не вярват на научното обяснение. "Как ледникът просто се е пропукал, и то през зимата? Смятаме, че правителството трябва да разследва и да намери устройствата", казва старейшината Санграм Сингх Рават пред Би Би Си.

Как това шпионско оборудване се озовава под един

от най-високите върхове

на Хималаите?

Преди повече от 50 години, когато шпионските служби не разполагат със сателити за наблюдение от орбита, ЦРУ решава, че идеалното място за наблюдение на случващото се в Китай и Югоизточна Азия е най-високата планинска верига в света. През 1965 г. е първият опит да се монтират сензори на един от заснежените върхове, така че да получават данни за Поднебесната империя.

Отношенията между двата световни лагера са напрегнати. Виетнамската война е в етап на ожесточение. В съседство с воюващите, на няколкостотин метра северно от Хималаите

в пълна секретност Пекин е извършил първия си

ядрен опит.

Поради затвореността на комунистическата страна разузнаването на САЩ не успява да се добере до сериозни данни. Не им е ясно какъв е обсегът на китайските ракети и дали могат да носят ядрени бойни глави.

Планинската верига пречи на наземните датчици да уловят сигналите

Като капак Пакистан тъкмо е отказал американски шпионски самолети да се разполагат на негова територия, а сателитните изображения са все още твърде примитивни.

Налага се ЦРУ да приложи нова стратегия.

Цялата история четете в "168 часа" - тук