Страх от дълга криза - отказват работа в туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/9636309 www.24chasa.bg

80 заведения са пуснали обяви за работа, явили са се едва 50 кандидати

Анкета на Българската асоциация на заведенията, направена преди седмица в цялата страна, е показала, че има масово отдръпване на хората от работа в този сектор.

“Проверихме колегите в цялата страна, като ги запитахме пускали ли са обяви за набиране на персонал след отварянето на 1 март и какъв е бил резултатът. Оказа се, че ситуацията е много зле. 80 фирми са пускали обяви, че търсят сервитьори, готвачи, бармани, помощен персонал в кухня и т.н., т.е. позициите са били много повече. Но крайният резултат е, че на тези обяви са се отзовали общо едва 50 кандидати в цялата страна”, съобщи за “24 часа” председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

Самият той изпитва трудност да намери нови служители – пускал е обява за собствените си заведения, която

стояла в

специализиран

сайт 6 дни, без

да се обади

някой

“Хората масово не искат да работят в тази сфера, независимо колко заплати им предлагаш, защото ние не можем да им дадем никаква сигурност. Не е въпросът в парите, защото лично аз осигурявам служителите си на пълната им заплата. Но когато затворим заради пандемията, те ще получат 75% от трудовото си възнаграждение с месец и половина закъснение, при това

няма да имат

никакви

бакшиши,

докато трае локдаунът”, оплака се той.

Същото и дори още по-зле е положението в хотелите особено по морето, които тъкмо сега се опитват да съставят екипи за летния сезон, чието начало тази година е 1 май.

По принцип точно сега търсачките за работа се изпълват с обяви за набиране на работещи в заведенията, но и за крупиета, камериерки, рецепционисти и други служители в хотелите. Тази година е същото, но ако се гледат обявите от последните няколко седмици в най-голямата търсачка – jobs.bg, прави впечатление, че има и много обяви за управители на заведения и хотели.

Само в два поредни дни – 13 и 14 март, в сайта са публикувани обяви от два различни хотела в Созопол, които търсят в единия случай управител, а в другия – мениджър продажби. В конкретните случаи няма данни за предлаганата заплата, но според запознати става въпрос за минимум 2500 лв. месечно, разбира се, само за летния сезон. При това и двата созополски хотела са с 4 звезди и би трябвало да нямат проблеми с персонала и изобщо да няма текучество.

Заведенията, които търсят готвачи, най-често

предлагат

заплати от

3000 лв.

месечно

и нагоре,

а и прави впечатление, че напоследък се търсят такива кадри с подчертаване на това, че не е нужен предишен опит.

Според Маргарита Иванова, мениджър на местна агенция за набиране на персонал в Бургас, е малко рано да се говори за голям отлив от професията. “Това, което наблюдавам, е, че хора, които са имали дългогодишен предишен опит в хотелиерството и ресторантьорството, в момента си търсят друга работа. Не че не биха искали да работят отново в заведение или хотел, по-скоро се страхуват - било за здравето си, било защото

ситуацията е

непредсказуем

и не се знае дали ще има туристи и колко, дали заведението или хотелът ще отвори изобщо това лято. И гледат да се подсигурят”, каза тя. Според нея мнозина от тези кандидати за работа биха се отзовали на поканата да работят в местния туризъм, просто засега се въздържат.

По морето – и по северното, и по южното, от дълги години камериерките в курортите са предимно жителки на съседните села. Обикновено практиката е такава – те работят през лятото в хотела, след това се прибират на село и живеят от помощите за безработни, от селскостопанска дейност или пък си имат друго занятие за през зимата.

Тази пролет обаче според агенциите за набиране на персонал дори тези жени си търсят друга работа за през лятото. Миналото лято много от тях не са могли да работят по черноморските хотели, защото 25% от тях така и не отвориха.

“В момента дори не ми се разговаря по тази тема, защото

положението

е направо

отчайващо

Ние не можем да дадем никакви гаранции на нашите служители, че ще работят, и естествено, те не искат да дойдат да работят.

Дори туристически трудови борси като в предишните години не можем да проведем като хората, защото и събиранията на много хора на едно място не са разрешени”, каза пред “24 часа” председателят на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация Георги Щерев.

Според него сериозно е пострадал и друг източник за намиране на работна ръка в туристическите обекти по морето - персоналът от молдовци, украинци и други хора от трети страни извън ЕС. В четвъртък вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова каза пред “24 часа” , че граждани на трети страни имат право да работят в България, включително и в туристическия сектор, както на сезонни, така и на постоянни договори. От 8 март например Агенцията по заетостта

е възобновила

приема на заявки

от работодатели

за свободни

работни места

в България

за молдовски

граждани,

като документи се подават във всяко бюро по труда, подчерта тя.

Но и тук работодателите в туризма ще се натъкнат на трудности, защото кандидатите от трети страни ще са по-малко заради пандемията, а и да дойдат, едно от най-малките неща например е гражданите от трети страни да пребивават не повече от 3 месеца в България. Това принуждава много хотели, чиято заетост е малко над 3 месеца, да правят разни комбинации, най-простата от които е да наемат тези хора за месец и половина или два и след това да наемат друга група служители от същата държава за остатъка от времето.

А и като цяло този поток от чужденци е намалял в кризата. През зимата например в целия курорт Пампорово

са работили само

42-ма граждани

на Украйна,

Молдова,

Армения

и Руската

федерация,

докато в предишния зимен сезон са били над 150. Вероятно същото ще се получи и през лятото по морето.

И прясно обучените кадри бягат към други професии

Добре обучените кадри за туризма, които сега завършват образованието си, също напоследък избягват професията. Това заяви директорката на Колежа по туризъм във Варна доц. Генка Рафаилова по БНР.

“Част от тези кадри сигурно ще се насочат към други сфери на обслужването. Някои от тях търсят работа в уебсайтовете и мобилните приложения за резервации и обслужване на туристи. Тези компании също изискват владеене на чужди езици и добри познания в туризма, каквито безспорно квалифицираните кадри притежават”, обясни директорката на колежа.

Въпреки очаквания отлив на квалифицирана работна ръка според доц. Рафаилова трудно може да се стигне до ситуацията от предишни години, когато внасяхме кадри от чужбина.

Освен това според нея заради пандемията намалява и интересът към туристическото образование.

“Все пак за студентите, които изучават туризъм Остава привлекателна възможността да придобият знания и умения, които биха им помогнали и в други сфери. Такива например са чуждите езици и дигиталните компетенции”, поясни Рафаилова.

Погледнато от добрата страна, заради ограничените пътувания и възможности за работа в чужбина много от квалифицираните кадри остават да работят в България, каза още тя.

В момента студентите от Колежа по туризъм се обучават в онлайн среда, като единствено практическите занятия и държавните изпити се провеждат в присъствена форма. 

 

Хотелиери искат приоритетна ваксинация, за да запазят някакви кадри

ДИМЧО РАЙКОВ

Хотелиери на юг от Бургас се надяват на приоритетна ваксинация за кадрите в туристическата индустрия като начин да привлекат работна ръка. Месец и половина преди официално обявения старт на туристическия сезон на 1 май няма голямо търсене на работна ръка за курортите по Южното Черноморие.

Идеята е, че чрез приоритетна ваксинация да бъдат привлечени млади хора, които остават извън първите групи по ваксинационния план, и това да е стимул и за самите туристи. За най-търсената професия - готвач, например, има обявени само 7 свободни места, докато през февруари са се търсели 172. Причината е, че заради несигурната епидемична ситуация по-голямата част от хотелите нямат нагласата да отворят на 1 май, независимо че съвпада с Великден.Според зам.-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов кризата с осигуряване на работна ръка за сезона може да се преодолее само с внос на кадри от чужбина. “Имаме заявки от Молдова, Украйна, Сърбия и Северна Македония за желаещи да работят на нашите курорти. За това обаче българските власти трябва да въведат по-облекчен режим за издаване на визи и да ваксинират безплатно и персонала от чужбина. По наши изчисления ще трябват 200 000 дози”, заяви Налбантов, който е направил предложението си пред министъра на туризма Марияна Николова. Освен че ще се реши кризата с кадрите, България щяла да покаже пред света и че е сигурно място за почивка. Заради данните за висока смъртност у нас, които излязоха през последните дни, румънци с резерваци за Великден по морските ни курорти са ги отказали, научи “24 часа”.

Двама от моите служители вече ги отписах, защото са в Англия и нямат намерение да се връщат в България това лято. При мен работеха сезонно, но сега не възнамеряват да се връщат, тъй като не знаят дали ще попаднат под карантина и колко ще се задържат да работят, а там вземат добри пари като помощ от държавата”, казва Ангел Божидаров, собственик на семеен хотел в Черноморец.

“Със сигурност ще има трудности при намирането на работна ръка. Основната причина е, че заради пандемията голяма част от подготвените кадри в туризма се преквалифицираха в други, по-сигурни професии и вече не желаят да разчитат на сезонна заетост. Преди време получихме писмо от българската диаспора в украинския Волгоград, че са готови да ни осигурят кадри за туризма на различни позиции. Разпратихме офертите до нашите членове, но засега от тях няма запитвания в обратна посока”, коментира председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов.

“Големи трудности ще има при намирането на работна ръка, защото държавата не направи нищо за туризма. Подготвените кадри избягаха навън и си получават помощите в чужбина - за какво да идват у нас? Да не говорим, че туристите търсят сигурност и ни избягват, като гледат с какви бавни темпове върви ваксинацията у нас”, коментира несебърският хотелиер Венелин Ташев.

Спадът на заявките за сезонни работници от трети страни е 65%

ЦВЕТЕЛИНА СТЕФАНОВА

Сезонно ориентираните дейности, особено бизнесите, свързани с туризма, все още се въздържат в началото на 2021 г. да заявяват потребности от работници за летния сезон, съобщиха за “24 часа” от Агенцията по заетостта.

Заявените работни места за сезонна заетост в морските ни курорти от началото на годината са 1732, като преобладават тези за камериерки, сервитьори, готвачи. През същия период на 2020 г. тези места за морето са били 4972, или с около 65% повече.

Естествено, основен фактор за този спад се явява наложеното затваряне на икономически дейности поради пандемията. Най-чувствително снижение се отчита при обявите за камериерки, следват сервитьори, готвачи, помощник-готвачи и други.

През 2020 г. е регистрирана сезонна заетост до 90 дни на 2513 чужденци, граждани на трети държави, а предоставените разрешения за сезонна заетост от 90 дни до 9 месеца са 602 броя.

От началото на 2021 г. до момента е регистрирана сезонна заетост до 90 дни на 59 чужденци, граждани на трети държави, предоставените разрешения за сезонна заетост от 90 дни до 9 месеца са 141 броя. Чужденците са граждани на Украйна (65), Киргизстан (58), Турция (36), Узбекистан (16), Северна Македония (12), Молдова (3), Русия (2), Казахстан (2), Филипини (2), Албания (1), Тюркменистан (1), Грузия (1) и Беларус (1).