България е на десето място в света по смъртност, според US университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9639071 www.24chasa.bg

България е на десето място по смъртност на 100 000 население в света и на 14-то по смъртност сред заразените, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс".

Университетът ни е сложил в още една класация - подбрани са само 20 държави в света и те се сравняват по смъртност. По какви критерии са подбрани, не става много ясно, но според университета са най-засегнатите от коронавируса.

В тази класация сме на второ място по смъртност сред заразените след Мексико. Ние сме с 4%, а те - с 9%. В световната класация обаче сме 14-и.

От университета отбелязват, че горните данни зависят много от броя на направените тестове в съответната държава. Там, където броят на тестовете е малък, не се улавят леките случаи на коронавируса и процентът на починалите скача. Тази класация зависи много и от възрастовата структура на населението на съответната страна, отбелязват от "Джонс Хопкинс".

Когато се сравняват починалите на 100 000 население в тези 20 държави, най-много жертви от коронавирус от началото на пандемията е дала Чехия, а България е на пето място със сходна статистика с Италия и Съединените щати.

Когато се погледне класацията на всички държави в света, се нареждаме на десето място по смъртност на 100 000 население, което всъщност е и коректното измерване.