Съдът остави в ареста наркомана беглец от Казанлък (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9639478 www.24chasa.bg
Полицаите от Казанлък трябвало да стрелят със стоп-патрони, за да спрат амтомобила на наркомана-беглец. Снимка Ваньо Стоилов

Най-тежката постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи днес Районният съд в Казанлък на Пламен Иванов, който в неделя сутринта изправи на нокти полицията в града, след като отказа да спре за проверка и кара лек автомобил "Опел" с висока скорост в насрещното платно на бул. "Никола Петков" и на околовръстния път.

Гонката между беглеца, който се оказал без шофьорска книжка и употребил наркотици, и три патрулки на полицията продължи около 20 минути. Накрая колата бе спряна с помощта на изстрели и шипове на пътното платно.

За постоянен арест днес пледира прокуратурата, заседанието на съда се проведе дистанционно заради пандемията от COVID-19. Иванов е обвинен за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и извършено при управление на моторно превозно средство, и за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техните аналози. - по тези обвинения той може да получи до 5 години затвор. Възможно е обаче обвинението бъде изменено и да стане по-тежко, ако към досегашните две обвинения се добави, че задържаният се е провинил в условията на опасен рецидив - той вече бил осъждан за отглеждане на марихуана и за кражба.

За да наложи постоянен арест, Районният съд в Казанлък прие, че събраните по делото доказателства позволяват да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които е привлечен към наказателна отговорност. Данните в справката за съдимост на Пламен сочат, че той е осъждан два пъти, а тези в приложената характеристична справка, че той е с лоши данни, поддържа близки отношения с криминално проявени лица и употребява наркотични вещества. При разследването е установено, че задържаният е управлявал автомобила под въздействието на коктейл от наркотични вещества - канабис, амфетамин и метамфетамин. Според съда, посочените обстоятелства водят до извода, че обвиняемият е деец с висока степен на обществена опасност, както и че е налице реална опасност същият да се укрие и да извърши нови престъпления, ако не бъде задържан.

Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Стара Загора.