87 агенти на Държавна сигурност кандидати за депутати (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9640524 www.24chasa.bg
Досиета

Най-много са в БСП – 15, в ГЕРБ-СДС е един, само ДБ нямат

Издигнат от партията на Цветанов се оттегли заради агентурно минало

87 от кандидатите за депутати са били служители или агенти на комунистическата Държавна сигурност. Имената им бяха обявени във вторник от комисията по досиетата.

2620 от общо 5962 кандидати за народни представители са били проверени за принадлежност към тоталитарните тайни служби.

Най-много агенти на ДС има в листите на БСП - 15 души. На второ място с по осем агенти, които се кандидатират за депутати, са ДПС и коалицията “Воля-НФСБ”. При ВМРО агентите са шестима, но сред тях е и партийният лидер Красимир Каракачанов.

В листите на “ГЕРБ - СДС” присъства само един кандидат с агентурно минало - Иван Кюркчиев от русенската листа.

Агенти на ДС липсват само в листите на коалицията “Демократична България”.

“Изправи се! Мутри вън!” на Мая Манолова и т.нар. отровно трио имат трима агенти в листите си за парламентарните избори. “Има такъв народ” на Слави Трифонов е издигнала двама агенти на ДС.

Деветима служители и сътрудници на комунистическите тайни служби има сред кандидатите на “Възраждане на отечеството” на бившия шеф на движение “Русофили” и отцепник от БСП Николай Малинов, който е обвиняем за шпионаж в полза на Русия.

Шестима агенти е регистрирала като кандидати коалиция “Движение заедно за промяна”, която е свързана с бившия вицепремиер Александър Томов. Това е седмата политическа сила, която Томов оглавява за последните 30 г., като преди близо два месеца тя поиска издигането на Румен Радев за втори мандат като президент.

От “Републиканци в България” на бившия втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, бе открит само един кандидат за депутат, който е бил щатен служител на Държавна сигурност - Валентин Въков от листата в Шумен. Малко след като комисията по досиетата оповести имената на бившите агенти, Въков се оттегли от кандидат-депутатската надпревара, съобщиха от пресцентъра на партията на Цветанов.