"168 часа": 17 дни битка за живота на Татяна Лолова

https://www.24chasa.bg/novini/article/9643710 www.24chasa.bg

Трима близки приятели на актрисата разкриват пред “168 часа” незабравимите си мигове с нея

На 6 март постъпва в болницата, роднините й все още имали надежда

През последните 10 дни спира да вдига телефона си, била с кислородна маска

След смъртта на любимия си Славе тя всеки ден си приготвяла сандвичи за закуска и пиела кафето си в леглото, както правели двамата

Любимата комедийна актриса Татяна Лолова е постъпила за лечение от коронавирус в "Пирогов" на 6 март. Това сподели пред "168 часа" нейната най-близка приятелка - журналистката Юлия Пискулийска.

"Имаше надежда. Но тази болест не протича с предписание - казва тя. - Ту си добре, ту не си. До последно се канеше да работи и го правеше. Занимаваше се с едни проекти. Записваше песни. Първоначално беше по-добре. Чувахме се почти всеки ден и си говорихме неща, които даваха надежди. Откакто е пандемията у нас, тя беше много потисната от това, че хората са принудени да не се срещат. Свикнала е да е сред хора, да ги прегърне. Беше й много тежко да преодолее това нещо. Тя не се изолира, след като настъпиха ограниченията. Осъществяваше си някои срещи. Преди около 10 дни я чух за последно, защото вече не можеше да говори. Тоест в момента, в който разбрах, че й е поставена кислородна маска, аз и синът й спряхме да й се обаждаме.

А всеки искаше да ѝ се обади. Хората са безмилостни

Нужно е в такива моменти да не показваш, че обичаш някого, защото той се бори за живота си. Накрая спря да вдига и телефона си."

Официалното становище на болницата е, че актрисата е преборила вируса бързо, но се активизирали стари увреждания. Последствията от мозъчносъдова болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта.

Лекарите са се грижили до последно за нея и в продължение на 17 дни са направили всичко по силите си, за да я спасят. Легендата на театъра издъхна минути след 21 часа на 22 март.

87-годишната актриса, която имаше рожден ден на 10 февруари, обаче не успя да превъзмогне смъртта на любимия си съпруг Светослав Светославов - Славето. Той си отиде от този свят на 26 декември 2018 г., а с него и щастието на Татяна Лолова.

Загубата беше разтърсваща за нея и тя дълго време не можеше да се върне към нормалния си начин на живот. Беше доста отслабнала. И хората го забелязаха. Казваха й, че се е стопила, а тя типично в своя комичен стил отговаряше: "Да, защото си отиде другата половина от мен - Славето. Аз бях тази, която толкова години живя като съпругата на най-прекрасния мъж, в когото бяха влюбени всички - от баби до бебета".

“Таня ме е питала дали ще си върне усмивката,

а аз й казвах, че тя е вътре в нея - обяснява Пискулийска. - Всички, които бяхме близо до нея, се опитвахме да я убедим, че болката си е болка, но тя трябва да живее, защото наистина Таня не искаше без Слави да е на този свят. Много го обичаше. Това беше пример за една любов, която рядко съществува. Където и да сме били с нея, той звъни, тя му звъни. Винаги. За него сме си говорили много пъти, докато беше в болницата. Не забравяше да попита и как са моите деца. След смъртта на Слави синът й, снаха й, децата не я оставяха, винаги бяха до нея. Непрекъснато я обграждаха с внимание."

Всъщност близките на легендарната актриса са притеснени, че тя няма да се справи сама в живота след смъртта на съпруга си. Лолова обаче не се предава. Продължава напред въпреки болката. Понякога се опитвала да каже нещо на Славето в дома им, но осъзнавала, че го няма.

Всеки ден закусвала по начина, по който двамата го правели всяка сутрин. Още от вечерта те подготвяли сандвичите си. След като се събудели, мъжът й пускал фурната, за да ги изпече, а тя правела кафето. Поставяли ги в табли и отивали в спалнята, където се наслаждавали на закуската и на живота си. Тези специални моменти карат близките й да казват, че актрисата беше дамата на българския театър, на комедията и на сатирата, но в живота си остана дамата в сърцето на Славето.

Любопитното за Татяна Лолова е, че от малка обичала да записва някои неща, които са й се случили. Мечтаела да си води дневник и всеки ден да описва по нещо в него. Това обаче така и не се случило. Въпреки това еуфорията от радостта и бездната на мъката в живота на актрисата са запечатани с молив в различни стари тетрадки.

След смъртта му Лолова решила да запълни празнотата, като се разрови из своите писания. Така се родила нейната книга "Дневници и делници" под редакцията на Георги Тошев.

Какви спомени споделят нейни приятели четете в "168 часа" - тук