Нобеловите награди ще бъдат обявени през октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/9643959 www.24chasa.bg
Носителите на Нобеловите награди за мир, литература, наука и икономика ще бъдат оповестени през октомври. СНИМКА: Пиксабей

Носителите на Нобеловите награди за мир, литература, наука и икономика ще бъдат оповестени през октомври, предаде ДПА, позовавайки се на годишния награден календар, публикуван днес, съобщи БТА.

Норвежкият Нобелов комитет наскоро съобщи, че тази година за Нобелова награда за мир има 329 кандидатури - 234 индивидуални и 95 на организации, като броят на номинациите е третият най-висок от 1901 г.

Нобеловата награда за физиология или медицина ще открие обявяването на престижните отличия на 4 октомври. В следващите дни - на 5 и 6 октомври, ще станат известни лауреатите на Нобелова награда за физика и химия.

Нобеловата награда за литература ще бъде оповестена на 7 октомври. Миналата година носителка на литературния приз стана американската поетеса Луиз Глюк.

Лауреатите на Нобелова награда за мир и икономика ще станат известни съответно на 8 октомври и 11 октомври.

Нобеловите награди по традиция се връчват на 10 декември в Стокхолм и Осло - на годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Миналата година обявяването на носителите на престижните отличия и церемониите бяха съкратени заради коронавирусната пандемия. Никой от лауреатите не пътува до Стокхолм или Осло.