Шпионският скандал с Русия – тема №1 на първата среща на живо на НАТО (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9643960 www.24chasa.bg

Йенс Столтенберг солидарен с България

Русия се опитва да подкопае демократичните институции, да се намесва във вътрешната политика и да засили разузнавателната си дейност. В България наблюдаваме модела на поведението на Русия от последно време. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, коментирайки шпионската афера. Миналата седмица прокуратурата обвини шестима български бивши и настояши военни в споделяне на секретна военна информация с Москва.

Столтенберг добави, че съюзниците в НАТО са солидарни с България.

“Алиансът изцяло

подкрепя усилията на

България да се бори

със зловредната

руска дейност”,

каза Столтенберг след среща на външните министри на страните от пакта в Брюксел. Като послание за солидарност той посочи факта, че страните членки работят заедно за засилване на разузнаването чрез споделянето на разузнавателни данни. Генералният секретар на НАТО припомни, че е обсъдил въпроса в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов и с външния ни министър Екатерина Захариева.

И външните министри на страните-членки на Алианса са поздравили България за решителните действия по разбиването на мрежата за шпионаж в полза на Русия, обяви Екатерина Захариева.

“Това е атака срещу

суверенитета на

една страна

и не може да остане без последствия. Затова подкрепяме всичко, което българското правителство реши да предприеме”, заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас. По думите му все по-често се случва и Германия да става цел на кибератаки, дезинформация и със сигурност на шпионска дейност.

“Затова проявявам голямо разбиране и солидарност, когато виждам, че България се съпротивлява срещу това със средствата, които имаме на разположение в дипломацията”, добави Маас.

Това е първата присъствена среща на Алианса от повече от една година насам. Тя бе първа и с участието на новоназначения държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен. Фокус в дискусията бяха отношенията с Русия, като разкриването на мрежата за нерегламентирано събиране на информация в полза на Москва, действала у нас, се превърна в една от централните теми от дневния ред.

“Действията на руската шпионска мрежа в България са заплаха за цялата евро-атлантическа общност. Имаме нужда от последователен и реалистичен подход по отношение на Русия и трябва да защитаваме ценностите си – свобода, демокрация, върховенство на закона, човешки права”, каза Екатерина Захариева. Външните министри се обединили във виждането, че Русия продължава с дестабилизиращите си действия въпреки дългогодишните дипломатически усилия, наложените санкции и опитите за диалог. Дипломатите потвърдили валидността на двупистовия подход на НАТО, който съчетава силно възпиране и отбрана и отвореност за съдържателен диалог с Русия. (24часа)